Bij de jaarlijkse 4 & 5 mei herdenking van de Duitse bezetting blijft naast onze passieve opstelling tijdens de Jodenvervolging, ook de collaboratie van een groot deel van de Nederlandse politiemensen en andere gezagdragers een vlek op ons nationale blazoen. Maar er waren ook uitzonderingen!
= Boek =
Over een voorbeeld van die uitzonderingen gaat het biografische boek “Twee Verzetsvrienden, Dick Kleisen en Gijs van Haaften in het Aaltens verzet” van de auteur Gerrit Kleisen. Beide marechaussees werden in november 1943 in Nijmegen gearresteerd wegens het verspreiden van het illegale blad “Trouw”. Enkele dagen later werden zij door - nota bene - collega-marechaussees per trein van Arnhem overgebracht naar het Kamp Vught. Uiteindelijk wisten zij in april 1944 te ontsnappen uit het “Aussenkommando Arnheim “, waarna zij een onderduikadres vonden in Aalten, waar zij in het laatste oorlogsjaar een leidende rol in het verzet speelden. Omdat Kleisen in het boek ook de voorgeschiedenis en de lotgevallen na de oorlog van de verzetsstrijders behandelt, heeft het boek een biografisch karakter. Ook de “tweede generatie” problematiek krijgt aandacht..
= Auteur =
Auteur van het boek is Gerrit Wiechert Kleisen (Wernhout, 8 juni 1943), de zoon van zijn gelijknamige vader, die zijn verzetsactiviteiten met de dood moest bekopen. Kleisen sr. was eerst in Wernhout als douanier actief in het verzet en daarna ondergedoken in Aalten. Als deelnemer aan een door verraad desastreus verlopen actie van KP-Aalten op 20 april 1944 (nota bene de verjaardag Adolf Hitler) in Doesburg, werd hij door de S.D. gearresteerd en op 6 juni 1944 (nota bene “D-Day”) in de duinen te Bloemendaal gefusilleerd.
Na zijn pensionering bij de PTT vond Kleisen jr. tijd om zich te wijden aan de research en het schrijven van het verhaal over de lotgevallen van zijn vader, die hij alleen kende uit de verhalen van zijn moeder. Leidend was daarbij de zwart-op-wit gevonden wens van zijn vader dat na de oorlog zou worden uitgezocht hoe het verraad rond de vluchtlijn vanuit Wernhout voor o.a. Joodse landgenoten in elkaar stak. Dat dit verhaal hem vervolgens naar de Achterhoek en het verzet daar zou brengen had hij niet kunnen voorzien.
== Bijlage ==
Op basis van een door Van Haaften namens het dapper duo uitgebracht rapport aan het “Rijks Instituut voor Overheids Documentatie “ (RIOD), namen auteurs Tineke Wibaut Guilonard, & Ed Mager in hun publicatie “Kamp Vught 1943-44 - Eindpunt.....of tussenstation” van 1994 een vlot leesbaar hoofdstuk over hun ontvluchting op.
https://drive.google.com/file/d/1B-OJlOPM8CBlJYXJbMsc7UN8FdR83nXt/view?ts=6270e9c9
== Oeuvre ==
Eerder verschenen van Kleisen:
* *“Verzet, Verraad, Vrijheid” (2019), over de verzetsdaden van zijn vader in Wernhout en Aalten.
* “Kop d’r Veur, Jaap Allersma, een Groninger in het Achterhoeks verzet”, (2021) –(Oldenzijl, 9 september 1917, mede-verzetsstrijder van Kleisen sr.
* Aalten en schakel tot uitbreiding lokaal verzet.
Presentatie: 29 mei 2022 – 14.00 (inloop 13.30) -16.30 u.
Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers
IJsselkade 13
7001 AN Doetinchem
Telefoon 0314 - 78 70 78
Aanmelden via e-mail info@ecal.nu
------------------------------------------------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Joop van Haaften
035 8880264
06 12 46 41 46
Joopvanhaaften@ziggo.nl
Dit is een origineel bericht van ECAL Doetinchem