Nacht van de Vluchteling: nieuwe route van Amsterdam naar Haarlem

31 JAN 2019 15:00 | Stichting Vluchteling

Haarlem is in de nacht van 15 op 16 juni voor het eerst het decor van de Nacht van de Vluchteling. Het is voor het derde jaar dat de nachtelijke looptocht van 40 kilometer in de hoofdstad van start gaat, maar voor het eerst dat wordt gefinisht in Haarlem. Burgemeester Femke Halsema geeft om klokslag middernacht het startsein en steekt de deelnemers een hart onder de riem.

In Amsterdam begint de Nacht van de Vluchteling bij de Westergasfabriek. De lopers gaan in zuidwestelijke richting naar het Amsterdamse Bos. Via de ringvaart rondom de Haarlemmermeerpolder, de dorpen Badhoevedorp, Zwanenburg en Halfweg is de finish de volgende ochtend bij stadsstrand De Oerkap in Haarlem. Voor wie wil meedoen maar geen 40 kilometer wil of kan lopen, zijn er die zaterdag in Amsterdam avondlopen van 10 en 20 kilometer. Ook die starten bij de Westergasfabriek.

Tegelijk met Amsterdam starten ook duizenden lopers in Rotterdam (naar Den Haag), Utrecht (naar Amersfoort) en Nijmegen (naar Arnhem). En dit jaar is een bijzondere en eenmalige 40 km route opgenomen van Herinneringscentrum Kamp Westerbork naar Groningen. Hiermee besteedt Stichting Vluchteling aandacht aan de periode dat Westerbork een vluchtelingenkamp was, precies 80 jaar geleden in 2019.

De lopers in de Nacht van de Vluchteling, zamelen met de sponsorloop geld in voor noodhulp aan vluchtelingen over de hele wereld. Deze hulp bestaat uit schoon drinkwater, voedsel, medische zorg en eerste levensbehoeften.

Vaste supporters Art Rooijakkers en Waldemar Torenstra hebben opnieuw hun medewerking toegezegd. Vorig jaar werd 1,7 miljoen euro opgehaald door 5200 deelnemers. Uit die opbrengst biedt Stichting Vluchteling hulp aan 100.000 vluchtelingen in onder andere Colombia, Myanmar en Ethiopië.

Meer informatie over de Nacht van de Vluchteling bij Gerard van Mourik, persvoorlichter van Stichting Vluchteling. Mobiel en whatsapp 0624531848 en email: gerardvanmourik@vluchteling.nl.

Meer binnen de rubriek Actualiteiten