Verwacht in Singer Laren: Levi van Veluw - Labyrinth of memories

28 JAN 2024 08:45 | Stichting Singer Memorial Foundation

Campagnebeeld Levi van Veluw. Labyrinth of memories, 2024

Vanaf 26 maart 2024 neemt beeldend kunstenaar Levi van Veluw (1985) Singer Laren over. Wat begon als een bescheiden presentatie in het kader van de tweejaarlijkse Singerprijs, heeft zich ontwikkeld tot zijn eerste grote museale overzichtstentoonstelling: Labyrinth of memoriesIn zes zalen dwaalt de bezoeker door het wonderlijke oeuvre van Van Veluw, eindigend bij zijn nieuwste installatie; een ''obsessief'' en zaalvullend slotstuk.

De Singerprijs is een tweejaarlijkse oeuvreprijs -uit naam van de Stichting Vrienden van Singer Laren- voor een hedendaagse Nederlandse kunstenaar. De prijs omvat een tentoonstelling en de aankoop van een kunstwerk voor de museumcollectie; een sculptuur dat wordt onthuld bij de finissage en een permanente plek krijgt in de beeldentuin. De prijs wordt aan Van Veluw toegekend omdat hij op authentieke en unieke wijze zijn jeugdherinneringen vormgeeft met uiterste zorg en vakmanschap. 

Levi van Veluw

Kenmerkend voor Levi van Veluw zijn de imposante installaties: volledig geënsceneerde werelden waar de bezoeker binnen kan treden. Zijn werk getuigt van een enorme verbeeldingskracht en wordt vaak volledig met de hand gemaakt. Singer Laren is dan ook overtuigd liefhebber. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm: ‘‘Het werk van Van Veluw is eigen en indringend, zowel qua concept als uitvoering. Het eindresultaat toont een groot ambachtelijk raffinement. Van harte brengen we deze multidisciplinaire kunstenaar breed over het voetlicht in ons geheel vernieuwde museum.’’

Levi van Veluw, In the depths of memory, 2023, Galerie Ron Mandos, Fotografie door Michèle Margot

Labyrinth of memories

Levi van Veluw presenteert in Labyrinth of memories een scala aan twee- en driedimensionale werken, waaronder vijf grote installaties. Daarbij heeft Van Veluw op intuïtieve wijze hoogtepunten uit de Singer collectie geselecteerd. Zo wordt de eigen verzameling in een nieuw licht geplaatst en onderdeel van het verhaal van de kunstenaar. 

Het slotstuk is een zaalvullende installatie waar Van Veluw een jaar lang aan heeft gewerkt. Voor dit kunstwerk wordt de grootste zaal van Singer Laren omgebouwd tot een spiraalvormige ruimte met duizelingwekkend veel kasten. Aanvankelijk ordentelijk gevuld met honderden blokken klei, veranderen ze geleidelijk in een chaos van 1500 gekleide hoofden, ogenschijnlijk afgekeurd door de kunstenaar tijdens het reproduceren van zijn eigen beeltenis. De bezoeker wordt letterlijk gevangen in de obsessieve herhaling van de scheppingsdrang van Van Veluw. 

Het is de eerste keer dat een winnaar van de Singerprijs zoveel tentoonstellingsruimte krijgt. Levi van Veluw: ‘‘Gaandeweg ontstond er een bijzondere chemie tussen Singer Laren en mijzelf als kunstenaar. Wat klein begon, is uitgegroeid tot een groots project. Het vergt lef van het museum om de planning om te gooien en zes tentoonstellingszalen leeg te maken, zonder te weten wat er precies gaat gebeuren.’’

Levi van Veluw. Labyrinth of memories is van 26 maart tot en met 25 augustus 2024 te zien in Singer Laren. 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur