Overwegend droog en zonnig festivalweekend

25 JUN 2024 10:47 | Weeronline

Vanaf donderdag staan er weer veel festivals op het programma en het belooft een weekend te worden met op en top festivalweer. Donderdag kan het nog drukkend warm zijn met maxima die uitkomen tussen 24 en 30 graden, maar vanaf vrijdag is het dagelijks 19 tot 23 graden. De dagen verlopen grotendeels droog met veel ruimte voor de zon. Alleen op de festivals in het binnenland is de kans op een bui vanaf donderdag tot en met vrijdagochtend iets groter. 

Enkele grote festivals zoals Concert at Sea en Defqon 1 openen donderdag al de deuren van het festivalterrein en dat lijkt ook meteen de warmste dag van dit festivalweekend te worden. De temperatuur stijgt donderdag naar zomerse waarden op veel plekken in het land en langs de Duitse grens is een lokale 30 graden zelfs niet uit te sluiten.

Op het festivalterrein van Defqon moeten de feestvierders op het warmste moment van de dag rekening houden met een graad of 28. Bovendien draait de wind donderdag richting het westen, waardoor vochtigere lucht richting ons land stroomt. Hierdoor kan het benauwd aanvoelen en ook een lokale bui is niet geheel uit te sluiten. De droge en zonnige momenten lijken echter zeker wel te overheersen.

Bij Concert at Sea ligt de temperatuur donderdag iets lager, maar met maxima die uitkomen rond 24 graden is het zeer aangenaam. Aan de kustgebieden is de kans op een bui nihil en is het de zon die het weerbeeld de hele dag domineert. Al met al schitterende vooruitzichten voor de openingsdag.

Minder warm vanaf vrijdag

In de nacht naar vrijdag wordt met een westelijke windrichting geleidelijk minder warme lucht richting ons land aangevoerd. Dit kan gepaard gaan met enkele stevige regen- en onweersbuien die over het land trekken, maar de meeste buien lijken echter over Duitsland te trekken. Vrijdagmiddag lijkt het in heel het land in ieder geval droog te zijn en dat is gunstig nieuws voor de vele festivals die dan van start gaan.

Met maxima van 19 graden vlak aan zee tot lokaal 23 graden in het oosten is het een stuk minder warm dan op donderdag. Maar omdat de zon nog flink schijnt is het gewoon heerlijk festivalweer! Wel moet je rekening houden met flink wat wind uit westelijke richtingen. Vooral bij Concert at Sea, aan de kust, kan het stevig waaien met windkracht 5.

De rest van het festivalweekend is het eigenlijk op en top festivalweer. De zon schijnt regelmatig en daarbij loopt de temperatuur dagelijks op naar 20 tot 23 graden met de hoogste waarden in het binnenland. Zeer lokaal is een enkele bui niet uitgesloten, maar als die al valt stelt het niet veel voor. Vanaf zaterdag houdt de wind zich bovendien weer zeer rustig.

Hoge zonkracht

De dagen zijn lang en dat betekent dat de zon hoog aan de hemel staat. Midden op de dag bereikt de zon dan ook zonkracht 7 en dan kan een onbeschermde huid al binnen 10 tot 25 minuten verbranden als de zon ongehinderd schijnt. Insmeren is dus zeker aan te raden!

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/25-6-2024-festivalweer-dit-wordt-het-weer-tijdens-defqon

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws