Een uitgebreid onderzoek naar online jaarverslagen in de zorg, resulteert in een aantal opvallende conclusies. 20% van de zorginstellingen publiceert een online jaarverslag. Eén op de drie geeft een verkort, ‘populair’ jaarverslag uit. Slechts <5% van de online jaarverslagen is digitaal toegankelijk voor functioneel beperkten.
Deze bevindingen zijn afkomstig uit het onderzoek ‘De Staat van jaarverslagen: Zorg 2021’. Het rapport geeft inzicht in de inhoudelijke en visuele verslaglegging van zorginstellingen. iWink is met Reporting specialist in digitaal publiceren, zodoende dat zij met regelmaat de markt van online jaarverslagen onderzoeken. “Dat doen we om de branche op de hoogte te brengen van ontwikkelingen binnen de zorg en ze natuurlijk het gemak van ons product Reporting te laten ervaren” zegt Maurice van der Hilst van iWink.
20% kiest voor online jaarverslag
20% van de zorginstellingen kiest ervoor om - naast de verplichte PDF - een online jaarverslag te publiceren. “Het voordeel daarvan is dat het sneller toegankelijk is en voor de maker zelf kun je met meerdere redacteuren tegelijkertijd werken aan de online publicatie.” Hier liggen kansen zegt Maurice: “Als je bedenkt dat zorginstellingen verplicht zijn om een PDF te publiceren, waarom dan niet direct een online rapport maken dat je online én ook automatisch als PDF kunt aanbieden?”
“Als je bedenkt dat zorginstellingen verplicht zijn om een PDF te publiceren, waarom dan niet direct een online rapport maken dat je online én ook automatisch als PDF kunt aanbieden?”
1 op de 3 publiceert ook verkorte versie
In 2020 koos 22% van de zorgorganisaties voor het publiceren van een ‘populair jaarverslag’. Dat is een verkorte weergave van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
<5% digitoegankelijke jaarverslagen en dus WCAG-proof
Zorgelijk is het dat <5% van de jaarverslagen voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Dit terwijl semi-overheidsinstellingen verplicht zijn hun informatie toegankelijk te maken volgens de WCAG-wetgeving. “Daarmee maak je online informatie toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Een functiebeperking kan zijn: (kleuren)blind of slechtziend, doof of slechthorend, maar ook cognitieve beperkingen en motorische beperkingen kunnen mensen in de weg zitten bij het bezoek van een website of webapplicatie. Binnen onze samenleving heeft 26% een beperking, wij vinden het belangrijk dat ook zij online informatie tot zich kunnen nemen.”
Het onderzoek toont meer aan. Lees meer details en/of het hele onderzoek.
Dit is een origineel bericht van iWink
Ga naar alle berichten van deze organisatie.