Z.M. de Koning en H.K.H. Prinses Beatrix openen jubileumtentoonstelling Koninklijke Prijs

21 JUN 2021 15:35 | Koninklijk Paleis Amsterdam

Z.M. de Koning en H.K.H. Prinses Beatrix openen jubileumtentoonstelling Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

Grensverkenners

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 150 jaar

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst viert dit jaar zijn 150-jarig bestaan. De prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld en daarmee één van de oudste kunstprijzen van Nederland. Om dit jubileum te vieren vindt deze zomer in het Koninklijk Paleis Amsterdam een feestelijke jubileumtentoonstelling plaats onder de titel Grensverkenners. De tentoonstelling wordt op woensdag 14 juli geopend door Zijne Majesteit de Koning en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, waarmee de traditie en continuïteit van koninklijke aandacht voor de schilderkunst wordt onderstreept. Voorafgaand wordt de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021uitgereikt door de Koning.

Grensverkenners

De jubileumtentoonstelling viert het lef van grensverleggende deelnemers aan de Koninklijke Prijs uit de afgelopen decennia. Er is werk te zien van kunstenaars die door hun artistieke visie een onderscheidende plek hebben verworven in de kunstwereld, waarbij de prijs een stimulans is geweest. Curatoren Mirjam Westen en Richard Kofi hebben daartoe een bijzondere selectie gemaakt onder oud winnaars en genomineerden. Westen en Kofi: ‘We zijn op zoek gegaan naar kunstwerken die grenzen bevragen, oprekken, afbreken, en opnieuw opbouwen. Hiermee laten we de invloed zien van de Koninklijke Prijs Voor Vrije Schilderkunst en hoe deze prijs de deelnemende kunstenaars ertoe heeft aangezet verder te gaan in het vinden van hun eigen stem’.

Paleisinterieur

De kunstwerken worden gepresenteerd als interventies in het historische interieur en de Vierschaar van het Koninklijk Paleis. Zo ontstaan prikkelende visuele contrasten, een aanzet tot een dialoog tussen de kunstwerken en het gebouw, het interieur en zijn lange geschiedenis.

Kunstenaars

Voor de jubileumtentoonstelling is vooral recent werk geselecteerd. Sommige kunstenaars hebben speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk gemaakt, om zo een spannende relatie aan te gaan met de ruimte in het Paleis. De participerende kunstenaars zijn Ansuya Blom, Mattijs van den Bosch, Isabel Cordeiro, Suzan Drummen, Esiri Erheriene-Essi, Hadassah Emmerich, Melissa Gordon, Raquel van Haver, Niek Hendrix, Rabi Koria, Iris Kensmil, Natasja Kensmil, Kim van Norren, Navid Nuur, Sara Sejin Chang, Helen Verhoeven en Ina van Zyl.

Tentoonstelling

De jubileumtentoonstelling is te zien van 15 juli tot en met 3 oktober 2021 in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De tentoonstelling wordt begeleid door een audiotour waarin curator Richard Kofi in gesprek gaat met de exposerende kunstenaars. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Gelijktijdig is ook de tentoonstelling van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 te zien, waarin werk van vijftien jonge kunstenaars gepresenteerd wordt.

Openingstijden: www.paleisamsterdam.nl

Noot voor de redactie: De tentoonstelling Grensverkenners is samengesteld door curatoren Mirjam Westen en Richard Kofi. Mirjam Westen is curator en kunstcriticus. Richard Kofi is kunstenaar, tentoonstellingsmaker en stadstekenaar van Amsterdam. De tentoonstelling wordt op woensdag 14 juli 2021 om 15.30 uur geopend door Zijne Majesteit de Koning en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Gelijk voorafgaand wordt door de Koning de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 uitgereikt. Op dinsdag 13 juli om 14.00 uur zal er een persvoorbezichtiging zijn in aanwezigheid van de curatoren, gelijktijdig met de voorbezichtiging van de tentoonstelling van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021. Voor aanmelden voor de persvoorbezichtiging, meer informatie, beeldmateriaal of interviewaanvragen met de curatoren of één van de geselecteerde kunstenaars kunt u contact opnemen met: Koninklijk Paleis Amsterdam Niels Breukers e-mail: n.breukers@dkh.nl telefoon: 020-5226157 www.paleisamsterdam.nl

Meer binnen deze rubriek