'Koop met Koningsdag geen bijtring of rammelaar op de vrijmarkt'

23 APR 2024 13:27 | VeiligheidNL

Het is bijna weer Koningsdag en de lokale vrijmarkt is dé plek om van overbodig speelgoed af te komen of om nieuwe aanwinsten te scoren. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid een win-win situatie, maar de veiligheid van deze producten is wel een aandachtspunt. Zo zijn er drie belangrijke zaken waar ouders op kunnen letten om er zeker van te zijn dat hun kind ook met tweedehands speelgoed veilig kan spelen.  

Ten eerste is het goed om de staat van het materiaal goed te controleren. Kunststof speelgoed kan in de loop der jaren uitdrogen en verharden. De kans dat het scheurt of breekt wordt dan groter. En gebroken kunststof kan lelijke snijwonden veroorzaken. Ook hout kan door ouderdom gaan splinteren en verlijmde delen kunnen losraken.  

Ten tweede zijn de veiligheidseisen voor speelgoed in de afgelopen 20 jaar enorm verbeterd. Bijvoorbeeld ten aanzien van het gebruik van chemische stoffen in kunststof (PVC) en verf. In het verleden werden bepaalde weekmakers gebruikt om hard PVC zacht te maken. Deze weekmakers bleken later schadelijk te zijn voor de gezondheid. Oud babyspeelgoed van zacht PVC wat een jong kind in zijn of haar mond stopt, zoals een rammelaar of bijtring, kan daarom beter niet meer gebruikt worden. Koop deze dus absoluut niet op de vrijmarkt.   

Tot slot, het speelgoed wat op de kleedjes ligt zit vaak niet meer in de oorspronkelijk verpakking. Dit terwijl op de verpakking juist staat aangegeven voor welke leeftijdscategorie het speelgoed is bedoeld. Met name kleine onderdelen vormen een risico. Als je dus speelgoed koopt voor jonge kinderen, bekijk dan goed of het geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar. Met name kleine onderdelen vormen een risico. 

Mieke Cotterink is onderzoeker en expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt