Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Rico Schröder, Weeronline. Aanleiding: Gasprijs stijgt door voorspelling kouder weer | ANP
Door de opwarming van het klimaat komt koud winterweer steeds minder vaak voor. Een normale winter was voordat de klimaatverandering inzette 1,5 graad kouder dan nu. En daar komt bij dat de opwarming de laatste jaren sterk is doorgezet. Het gemiddelde van 3,9 graden over de periode 1991-2020 is eigenlijk al achterhaald, want kijken we puur naar deze eeuw dan komen we uit op 4,2 graden en het gemiddelde over de laatste tien jaar is zelfs 4,9 graden. Ter vergelijking: in de periode 1931-1960 was 2,3 graden gebruikelijk.
Kans op een zachte winter statistisch gezien groot
Door de opwarming is de kans op een zachte winter statistisch gezien groter dan de kans op een koude winter. De kans op een strenge winter, zoals die halverwege de vorige eeuw voorkwamen, is nog veel kleiner. In De Bilt kende de koudste winter sinds 1901, de winter van 1963, een gemiddelde van -3,0 graden. De winter van 1995-1996 noteerde in De Bilt als laatste een gemiddelde temperatuur onder nul; -0,2 graden.
Sinds 2000 hebben we zes winters gehad die kouder dan normaal verliepen en zeventien die zachter dan gebruikelijk waren. Zo was de winter van vorig jaar zeer zacht. Op basis van de statistiek en de opwarming van het klimaat is de kans dus groot (75 procent) dat we weer een zachte winter krijgen, maar ons klimaat blijft grillig en dus kunnen we een koude winter zeker niet uitsluiten. Strenge winters zoals halverwege vorige eeuw zijn in het opgewarmde klimaat vrijwel onmogelijk geworden.
Kans op koudere december en januari wat groter
De meeste weerkaarten laten voor de winter van 2022-2023 een signaal zien voor hogedrukinvloeden in december en vooral in januari. Als dit uitkomt zal het droger dan normaal zijn. Of het daarbij ook koud wordt hangt af van de ligging van deze hogedrukgebieden. Bij een positie boven de Britse Eilanden krijgen we noordwestenwinden met winterse buien. Liggen de hogedrukgebieden pal boven ons hoofd, dan stijgt de kans op vorst en mist in de nachten. Barre winterkou zal ons dan niet bereiken. In sommige berekeningen liggen de hogedrukgebieden meer boven Scandinavië en steekt een oosten- tot noordoostenwind op. Dit zou dan inderdaad koud winterweer opleveren, althans ten opzichte van wat we gewend zijn.
Dit is een expertquote van Rico Schröder, meteorloog bij Weeronline.