'Spoedige reparatie voor benadeelde bijstandsontvangers is essentieel'

30 MRT 2021 12:00 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Marjet van Houten van Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Ruim 10.000 ontvangers bijstand de dupe van fout bij gemeenten | ANP

Ruim tweehonderd gemeenten blijken onterecht tientallen euro’s per maand meer beslag hebben gelegd bij bijstandsontvangers dan wettelijk toegestaan. Hierdoor zijn tien- tot vijftienduizend mensen nog zwaarder in de financiële problemen gekomen. Met de ervaringen van de toeslagenaffaire nog vers in het geheugen kunnen we het belang van een spoedig herstel, gepaard met ruimhartig excuus, niet onderschatten.

Voor inwoners wiens dagelijks leven een balanceeract is op het scherpst van de snede, kunnen tientallen euro’s per maand het verschil uitmaken, bijvoorbeeld tussen wel of niet met ontbijt naar school gaan of wel of niet naar het werk kunnen. Meedoen is om allerlei redenen belangrijk, het draagt hoe dan ook bij aan gezondheid en mentaal welbevinden.

Schade herstellen

Gelukkig is dit snel aan het licht gekomen; het gaat om een nieuwe rekentool die sinds 1 januari actief is geworden. Twee zaken van zijn van belang: dat deze rekentool direct wordt aangepast en dat de geleden schade snel wordt hersteld. Daarnaast zou iedereen die het betreft hiervan op de hoogte gebracht moeten worden. Zodat de gemeenten hulp kunnen bieden aan mensen waarbij er problemen zijn veroorzaakt door deze fout. We hebben uit de toeslagenaffaire geleerd dat de gevolgschade soms zwaarder op mensen drukt dan het oorspronkelijke feit.

Marjet van Houten is expert participatie bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Overheidsdiensten