Nederland zakt uit top 3 Digitaliserings Index

17 SEP 2019 10:00 | Euler Hermes

Denemarken heeft Nederland uit de top 3 gedrukt op de wereldranglijst voor digitalisering. Nog steeds bevindt ons land zich op een knappe vierde plaats na grootmachten als de VS en Duitsland. Engeland completeert de top 5. Dat blijkt uit de onlangs verschenen Euler Hermes Digitalization Index (EDI). In totaal zijn 115 landen onderzocht.

De EDI-index meet de omstandigheden, voorzieningen en deskundigheid die landen bieden om digitale bedrijven te laten gedijen. Volgens het onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes staat de VS nog steeds ruimschoots aan kop. China heeft zich ook in de top 10 gemeld.   

Wake up call

Volgens Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland, is de stap terug van  Nederland ogenschijnlijk onschuldig, toch is het volgens hem ook te zien als een wake up call. “Denemarken is vergelijkbaar met ons. Dat land stormt van plaats 12 in 2017 nu de top 3 binnen. Wat doen zij beter dan wij? Daar moeten we naar kijken; we mogen vooral niet tevreden zijn. De digitale economie is goed voor een steeds groter deel van de wereldeconomie (meer dan een vijfde van het mondiale bbp). Met het oog op de toekomst moeten we er alles aan doen onze toppositie vast te houden.”

Volgens Geeroms scoort Denemarken onder meer hoog omdat de Deense overheid de digitalisering heel daadkrachtig aanpakt, nationaal en internationaal. “De overheid is daar echt een aanjager. Ze zien het als kans voor groei en voor een betere, brede maatschappelijke samenwerking.”

Uit de cijfers van Euler Hermes blijkt dat de e-commerce voor detailhandel in de VS in 1 jaar tijd is  gestegen met ruim 13%. Na de forse stijging in 2017 met 16%. In China steeg de online retail met + 29%, na 39,3% in 2017.

Koude tech-oorlog

Dat China de top 10 binnenkomt van de EDI-index is dan ook niet verassend. “Wat me zorgen baart is dat er dadelijk 2 grote landen zijn die op digitaal gebied almachtig zijn en ook nog eens tegenover elkaar staan. Naast de handelsoorlog is er feitelijk ook een digitale tech-oorlog gaande tussen beide grootmachten. Een handelsvete met tariefverhogingen is nog te schikken en terug te draaien. Maar een technische koude oorlog binnen het mondiale digitaliseringsproces heeft diepe structurele gevolgen.” Geeroms wijst op Amerikaanse overheden die sinds 13 augustus geen zaken meer mogen doen met de Chinese bedrijven Huawei, ZTE en de minder bekende Hikvision, Hytera en Dahua.

“Het signaal voor de Chinezen is duidelijk. Nieuwe afzetmarkten vinden en zo snel mogelijk de meest vooraanstaande technologische sector ter wereld ontwikkelen. Technologisch overwicht is zeker ook een onderdeel van de nieuwe zijderoute.  Als het lukt de Amerikanen op digitaal gebied te overklassen, dan kan het land in de toekomst de dienst uitmaken in de wereld.”

 

Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen en een van de leiders op het gebied van (bank)garanties en incasso. Met ruim 100 jaar ervaring en 5800 medewerkers in meer dan 50 landen biedt Euler Hermes een uitgebreide dienstverlening aan B-to-B klanten in zowel klein-, midden- en grootbedrijf als multinationals, die hun debiteuren willen verzekeren. We geven bedrijven het vertrouwen om te handelen én betaald te worden. De groep heeft in 2018 een omzet van €2.7 miljard geboekt. Euler Hermes heeft een credit intelligence netwerk ontwikkeld om de financiële stabiliteit van meer dan 40 miljoen bedrijven te analyseren. De groep heeft in 2017 in totaal €962 miljard transacties beschermd. Euler Hermes, onderdeel van Allianz, heeft een AA rating van Standard & Poor’s. Meer informatie: www.eulerhermes.nl Contact Euler Hermes Nederland Sabine Weppner tel. +31 (0)73 688 96 65 sabine.weppner@eulerhermes.com Social Volg ons op Twitter Volg ons op Linkedin Volg ons op YouTube We predict trade and credit risk today, so companies can have confidence in tomorrow ________________________________________ Cautionary note regarding forward-looking statements: The statements contained herein may include prospects, statements of future expectations and other forward-looking statements that are based on management's current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties. Actual results, performance or events may differ materially from those expressed or implied in such forward-looking statements. Such deviations may arise due to, without limitation, (i) changes of the general economic conditions and competitive situation, particularly in the Allianz Group's core business and core markets, (ii) performance of financial markets (particularly market volatility, liquidity and credit events), (iii) frequency and severity of insured loss events, including from natural catastrophes, and the development of loss expenses, (iv) mortality and morbidity levels and trends, (v) persistency levels, (vi) particularly in the banking business, the extent of credit defaults, (vii) interest rate levels, (viii) currency exchange rates including the euro/US-dollar exchange rate, (ix) changes in laws and regulations, including tax regulations, (x) the impact of acquisitions, including related integration issues, and reorganization measures, and (xi) general competitive factors, in each case on a local, regional, national and/or global basis. Many of these factors may be more likely to occur, or more pronounced, as a result of terrorist activities and their consequences.

Meer binnen de rubriek Inkoop