'Van warmte naar sneeuw binnen één week is niet ongebruikelijk in de Nederlandse lente'

31 MRT 2021 13:27 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hebben we de winterjas nog aan met Pasen of wordt het toch de korte broek? Dit zeggen de weerkundigen - Dagblad van het Noorden

We eindigden maart uitzonderlijk warm, maar april doet wat hij wil en dat betekent kans op sneeuw vanaf tweede paasdag. Het weer in april kan van jaar tot jaar sterk variëren en ook in één aprilmaand kunnen alle seizoen voorbijkomen.

Dat het weer zo sterk kan wisselen in de lente en in het bijzonder in april heeft te maken met het feit dat winterkou nog heel dichtbij is. Tegelijkertijd warmt Zuid-Europa sterk op, waardoor de temperatuurverschillen tussen het zuiden en noorden van Europa in april erg groot zijn. De windrichting is dan, nog meer dan in andere maanden, bepalend voor de temperatuur in Nederland.

Bij een zuidenwind wordt warme lucht aangevoerd en bij een noordenwind koude lucht. Een westenwind voert vrij frisse en vochtige lucht aan. Oostelijke winden blazen droge lucht onze kant op en leveren bij voldoende opklaringen vaak grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht op. ’s Nachts kan het vriezen en ’s middags kan het ruim 15 graden worden.

Grote verschillen in extremen van april

Dat het weer in april alle kanten op kan blijkt wel uit de temperatuurrecords. Op 21 april 1968 werd in Gemert en Venlo de hoogste apriltemperatuur ooit gemeten in Nederland met 32,2 graden. Recordkoud was het op 12 april 1986 met -9,4 graden op de Veluwe.

Soms valt zelfs nog sneeuw in april. In 1970 viel op maar liefst acht dagen sneeuw in De Bilt en op 6 april van dat jaar sneeuwde het in het noordoosten van het land 15 uur. In Eelde (Drenthe) ontstond een sneeuwdek van 5 cm. Op 11 april 1978 viel op veel plaatsen een pak sneeuw van meer dan 10 cm en in het Zeeuwse Renesse zelfs 20 cm. In 2016 viel op 26 april in Drenthe een paar centimeter sneeuw en volgde de koudste koninklijke feestdag sinds 1985.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Klimatologie