Vrijdag 10 maart: Woonactie voor koopstarters in Den Haag

03 MRT 2023 10:00 | Vereniging Eigen Huis

PERSUITNODIGING

DEN HAAG - Koopstarters maken nog steeds geen schijn van kans op de woningmarkt; er is een schreeuwend tekort aan betaalbare starterswoningen. Vereniging Eigen Huis en Lowlands vinden dat onacceptabel en organiseren daarom op vrijdag 10 maart aan het Lange Voorhout een woonactie in Den Haag. In bijzijn van woonminister Hugo de Jonge, die meedoet aan een debat en een petitie in ontvangst neemt, vragen ze aandacht voor de oneerlijke positie van koopstarters.

Wat gaan we doen?

Aan het Lange Voorhout, tegenover de Hofvijver, zullen vijfhonderd koopstarters net zoals op een festival hun tent opzetten. Op het podium wordt een debat, het zogeheten Baksteenberaad, gehouden waar minister De Jonge, wethouder Martijn Balster (Volkshuisvesting, Den Haag), gedeputeerde Anne Koning (Wonen en Ruimtelijke Ordening, Zuid-Holland), de directeuren van SNS Bank, Vereniging Bouwend Nederland, VBO Makelaars, starters, huiseigenaren en Vereniging Eigen Huis aan deelnemen. De manifestatie is het slotstuk van een reeks Baksteenberaden die sinds de aftrap op Lowlands vorig jaar in bijna alle provincies heeft plaatsgevonden.  

De manifestatie is zo opgezet dat koopstarters de kans krijgen het woord te voeren over de knelpunten die zij ervaren, zowel op het podium als op zeepkisten en via videobeelden. Omdat het voor alleenstaande starters vrijwel onmogelijk is een eigen woning te kopen, is er een speeddating opgezet voor single starters. Bezoekers kunnen eigen spandoeken maken en zeefdrukkers printen ludieke leuzen van straatkunstenaar Hans de Tweede op linnen tasjes. Ook staat het inmiddels befaamde Rad van (On)Fortuin van Hans de Tweede en Tycho op het terrein.    

Het programma:

13:30                  Vijfhonderd starters zetten hun tent op

13:30-15:00        Optreden DJ St. Paul, speeddaten alleenstaande starters, tasjes zeefdrukken, spandoeken maken, etc. 

15:00                  Overhandiging starterspetitie minister De Jonge

15:15-16:30        Baksteenberaad: debat met de minister, politici, marktpartijen en starters, onder leiding van Natasja van den Berg

Locatie: Lange Voorhout, Den Haag 

U bent van harte uitgenodigd om bij de woonactie aanwezig te zijn.

Gedurende de manifestatie wordt beeldmateriaal gemaakt, foto en video, die u kunt opvragen bij Vereniging Eigen Huis. Op social wordt de woonactie ondersteund door de hashtag #ikwileenhuis. 

 

Wilt u de startersmanifestatie bijwonen? Heeft u een speciaal interviewverzoek voor starters, de directeur van Vereniging Eigen Huis of de directeur van Lowlands? Of behoefte aan beeldmateriaal? Dan kunt u contact opnemen met woordvoerder Valeska Hovener, 06-40846655, v.hovener@eigenhuis.nl Vereniging Eigen Huis komt ook op voor de positie van starters op de woningmarkt en behartigt hun belangen bij de politiek. De vereniging wil voorkomen dat een hele generatie opgroeit die geen kans meer heeft op een eigen huis. En pleit ervoor dat het kabinet jaarlijks 10.000 starterswoningen bouwt van maximaal 260.000 euro.

Meer binnen de rubriek Dagbladen