'Minister moet ingrijpen om hoge kosten energielabel te beperken'

31 MRT 2021 15:26 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maud Weide van Vereniging Eigen Huis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tot 500 euro voor het energielabel, maar wat heb je eraan? - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

De kosten van het verplichte energielabel rijzen de pan uit. Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een energielabel voor een woning van 150 m² gemiddeld 307 euro bedraagt; veel hoger dan de maximaal 190 euro die destijds door minister Ollongren werd beloofd. Daarom roepen wij demissionair minister Ollongren op om snel maatregelen te nemen.

De minister heeft vele waarschuwingen genegeerd en dat was duidelijk een grote inschattingsfout. Alleen al in de maand februari kregen wij 200 klachten van verontruste huiseigenaren die de grootste moeite hebben om gekwalificeerde adviseurs te vinden, over de lange wachttijden waardoor de overdracht van hun huis in het gedrang komt en over de hoge kosten. Wij houden de minister aan de belofte om de kosten van de nieuwe energielabel waar mogelijk te drukken. Het nu tijd om in te grijpen.

Maud Weide is Beleidsadviseur Verduurzaming bij Vereniging Eigen Huis.

Meer binnen de rubriek Eigendom