Het Children of Prisoners Europe (COPE) congres komt naar Nederland

04 NOV 2021 14:13 | Exodus Nederland

Leiden – november 2021 – Op vrijdag 12 november vindt het jaarlijkse Europese congres Children of Prisoners Europe (COPE) plaats te Leiden in samenwerking met Exodus Nederland, Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de Universiteit Leiden. Een primeur, omdat dit de eerste keer is dat het congres in Nederland plaatsvindt.

Doel van het COPE congres

Met dit congres creëren we meer bewustzijn voor de problematiek van kinderen met een ouder in detentie en de impact daarvan op de samenleving. Samen met andere internationale partners maken we gezamenlijk impact door Europese en Nederlandse best practices te delen waarbij het kind centraal staat.

Thema van de dag

Met het thema van de dag: Time to act, How to act, ligt de nadruk op hoe Europese landen op hoog niveau samen kunnen werken, maar ook hoe je als individu zelf een minimale bijdrage kunt leveren aan de bewustwording in de maatschappij van kinderen met ouderen in detentie. Tijdens deze dag ontdekken we met elkaar hoe we een verschil kunnen maken.   

Dagprogramma

Tijdens het ochtendprogramma ligt de focus op inspireren en bewustwording. Onder leiding van dagvoorzitter Frank du Mosch komen verschillende sprekers uit het werkveld aan bod, zoals Mr. Drs. Monique Schippers (directeur Gevangeniswezen/ Vreemdelingenbewaring) en Dr. Joni Reef (assistent professor afdeling Criminologie bij de universiteit Leiden). Zo zal Joni Reef spreken over het belang van aandacht voor vaderschap in de strafrechtsketen: “Hoe beter de band tussen ouder en kind blijft, hoe kleiner de kans dat die laatste in de criminele voetstappen van vader of moeder treedt”.

Tijdens het ochtendprogramma zullen tevens best practices aan bod komen, zoals het Herfstkamp georganiseerd door Exodus NL, wat uniek is in Europa. ’s Middags gaan we aan de slag met verschillende vraagstukken rondom het thema en wordt er ingezet op het verbinden en aanzetten tot actie. Zowel op organisatieniveau, als op persoonlijk niveau.    

Meer binnen deze rubriek