‘Voor kinderen en hun gedetineerde vaders zijn dit onvergetelijke dagen’
LEIDEN – Stichting Exodus Nederland organiseert vanaf 21 oktober 2024, in samenwerking met Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), voor het vijfde opeenvolgende jaar het Exodus voor kinderen met een ouder in detentie.
De feestelijke editie van het Exodus Herfstkamp vindt dit jaar plaats in drie penitentiaire inrichtingen: Vught (maandag 21 oktober 2024 tot en met donderdag 24 oktober 2024), Nieuwegein (maandag 28 oktober tot en met donderdag 31 oktober 2024) en Veenhuizen (dinsdag 29 oktober 2024 tot en met vrijdag 1 november 2024).
“Met het Exodus Herfstkamp willen we kinderen en hun gedetineerde vaders de kans geven om samen veel tijd door te brengen en nieuwe herinneringen te maken”, vertelt Marieke van Zwam, landelijk projectleider bij Stichting Exodus Nederland. Tijdens de drie herfstkampen organiseert de stichting verschillende activiteiten. Zo kunnen kinderen en hun vaders deelnemen aan een mad science workshop, een workshop Bossche bollen maken, voetbalclinics, een bokstraining en een kleurfeest. Ook kunnen de kinderen samen met hun familie lunchen, film kijken en muziek maken.
Game with mom and dad
In de penitentiaire inrichtingen Nieuwegein en Veenhuizen krijgen kinderen – middels het landelijk DJI-project Werk via sport – dit jaar de kans om samen met hun vader, moeder of verzorger een potje te voetballen binnen de gevangenismuren. Deze voetbalwedstrijden, speciale edities van Game with Mum & Dad, zijn een initiatief van Children of Prisoners Europe (COPE), netwerkpartner van Stichting Exodus Nederland. De UEFA Foundation for children sponsort de wedstrijden. Trainers en rolmodellen van twee Nederlandse topclubs, FC Emmen en FC Utrecht, zetten deze dagen eveneens hun beste beentje voor.
Gewoon even kind
“We hopen dat kinderen tijdens het Exodus Herfstkamp ‘gewoon even kind’ kunnen zijn”, zegt Van Zwam. “Het wegvallen van een ouder door detentie heeft veel impact op het gezin en het opgroeien van een kind. Kinderen kunnen weinig tijd doorbrengen met een gedetineerde ouder. Ze missen een ontspannen verbinding, de nodige steun en een gevoel van veiligheid. Ondanks de belemmeringen van detentie op de vader-kind relatie, zijn er voor vaders tijdens de herfstkampen gelukkig vrij veel mogelijkheden om een betekenisvolle rol in de opvoeding te spelen. Onze vrijwilligers begeleiden de kinderen en kijken mee bij alle activiteiten. Ze geven de vaders desgewenst tips en bieden enkel hulp aan wanneer ze merken dat vaders het lastig vinden om de ouderrol op te pakken. Het gaat echt om hun empowerment”, aldus de projectleider van Stichting Exodus Nederland.
Hartverwarmende reacties
“Voor kinderen en hun gedetineerde vaders zijn dit onvergetelijke dagen. Dat blijkt wel uit de enorme hoeveelheid hartverwarmende reacties die we na afloop altijd ontvangen”, weet Van Zwam. “Ik herinner me nog een superdankbare vader die vorig jaar vertelde hoe belangrijk hij het vond om opnieuw verbinding met zijn kinderen te kunnen maken, zonder op de klok te hoeven kijken. Hoe hij die week intens met ze bezig was, dat ze zo stevig en lang met elkaar konden kroelen, en dat ze vaker een-op-een met elkaar konden spreken. Tijdens het herfstkamp vinden vaders het gemakkelijker om over moeilijke dingen te praten.”
Op het goede pad
In Nederland hebben ongeveer 25.000 kinderen een ouder in detentie. Uit onderzoek blijkt dat initiatieven zoals het Exodus Herfstkamp ‘het welzijn van de kinderen vergroot’ en ‘de resocialisatie van de vader ten goede komt omdat hij gemotiveerder is om op het juiste pad te komen’. Van Zwam: “Het herfstkamp zorgt bij de kinderen voor een beetje licht in de donkere dagen van een detentie-periode. De kampen dragen bovendien bij aan beschermende factoren voor kinderen waardoor ze veiliger kunnen opgroeien en later zelf minder snel met justitie in aanraking komen. De activiteiten die we organiseren lijken misschien niet zo opzienbarend, maar ze zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling en het welzijn van het kind. Vaders stappen weer in hun vaderrol en passen (onbewust) allerlei opvoedtechnieken toe, zoals samenwerken, overleggen, motiveren, troosten, stimuleren, aanspreken en corrigeren. Daarbij zien we die week verschillende emoties bij hen en de kinderen voorbijkomen: boosheid, onmacht en verdriet, maar vooral ook veel vreugde, geluk en ontroering omdat ze weer even samen kunnen zijn.”
In 2025 organiseert Stichting Exodus Nederland ook het Exodus Lentekamp in samenwerking met Dient Justitiële Inrichtingen (DJI). Voor meer informatie over Stichting Exodus Nederland: www.exodus.nl.
Illustratie: Sasika illustraties
Beeld: Maartje Roos
Dit is een origineel bericht van Stichting Exodus Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.