'Rol vee-industrie over het hoofd gezien bij ontbossingsbelofte COP26'

02 NOV 2021 16:50 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Julia Bakker, World Animal Protection, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Honderd landen willen tegen 2030 ontbossing stoppen | ANP

Honderd landen, waaronder Nederland, hebben gisteren een akkoord bereikt om voor 2030 een einde te maken aan ontbossing. Maar wat over het hoofd wordt gezien, is de rol van de intensieve veehouderij en het lijden van miljarden dieren daarin.

De groeiende, wereldwijde vraag naar vlees en zuivel is de drijvende kracht achter ontbossing van biodiverse gebieden als de Amazone en Cerrado. De rol van de intensieve veehouderij moet erkend worden en centraal staan om verdere schade aan onze bossen en het klimaat te voorkomen, en dat moet tot uiting komen in deze COP26-belofte.

De vee-industrie wordt vaak over het hoofd gezien als de klimaatvervuiler binnen de landbouwsector. Toch is het deze sector die de vernietiging van bossen veroorzaakt. Het is de intensieve veehouderij waarvoor gewassen geplant worden om miljarden lijdende dieren te voeden. En hierdoor wordt ook het leefgebied van wilde dieren vernietigd.

Naast het centraal stellen van de vee-industrie moeten regeringen ook erkennen dat een vermindering van de vlees en zuivel consumptie noodzakelijk is om deze 2030-verbintenis te halen en de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.

Julia Bakker is Campagnemanager dieren in de veehouderij bij World Animal Protection.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid