'Gemiste kans als klimaatambities naar 1,8 graden worden teruggeschroefd'

04 NOV 2021 16:06 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maarten van Aalst, Het Rode Kruis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: IEA: afspraken voldoende om opwarming te beperken tot 1,8 graden | ANP

Woensdag zagen we weer een paar stapjes vooruit: een coalitie om kolencentrales te sluiten, maar vooral ook een enorme financieringsinspanning van investeerders en centrale banken. Bij elkaar echt goede stappen. Maar de spreekwoordelijke olifant in de kamer is de financiering voor de meest kwetsbare groepen, die niet profiteren van de toenemende investeringen maar wel de hardste klappen krijgen.

Het is onze zorg als die biljoenen de meest kwetsbaren niet bereiken. De onderhandelingen leiden namelijk alleen tot resultaat als we uitkomen bij de mensen die het meest worden geraakt, terwijl ze het minst bijdragen aan klimaatverandering. Voor kwetsbare mensen is het echt een kwestie van leven of dood, voor ons als humanitaire organisatie is het al de dagelijkse praktijk.

Het is een gemiste kans als we nu de ambities terugschroeven naar 1,8 graden in plaats van 1,5. Naast meer financiële ondersteuning voor de gevolgen die we nu al zien, moeten we echt voorkomen dat het probleem nog verder uit de hand loopt. Boven de 1.5 graden stijgen de risico’s razendsnel: sommige eilandstaten zijn dan ten dode opgeschreven, ecosystemen gaan verloren, en dodelijke extremen nemen nog verder toe.

Dat betekent allereerst dat alle ambities die nu beloofd zijn ook echt nagekomen moeten worden. Maar die reductie tot 1,8 graden is niet genoeg. Er moet echt nog een schepje bovenop om nog 0,3 graden van “business as usual” af te krijgen. Nog meer heldere plannen om uitstoot terug te dringen dus.

Maarten van Aalst is directeur van het internationale Rode Kruis Klimaatcentrum 

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid