'Anti-homogeweld onderstreept belang inclusief beleid'

11 OKT 2021 15:46 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Simon Timmerman, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Rotterdamse politie ziet antihomogeweld steeds heftiger worden | NU.nl

Het aantal meldingen van antihomogeweld bij de politie-eenheid Rotterdam neemt toe en de aard van de meldingen wordt heftiger, meldt voorzitter Iris Bekker van Roze in Blauw Rotterdam vandaag tegenover NU.nl. Dit onderstreept het belang van inclusief beleid ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit.

Het geweld tegen lhbti’s wordt steeds ernstiger, zo blijkt uit de meldingen die binnenkomen bij de politie Rotterdam. Bespugen en treiteren kwam al vaak voor, ernstig genoeg, maar steeds vaker ziet de politie dat mensen in elkaar worden geslagen, worden beroofd en zelfs worden ontvoerd.

Niet veilig

Dit is heel zorgelijk. Vandaag is het Coming-Outdag, een dag die juist in het leven is geroepen om te beklemtonen dat iedereen zichzelf mag zijn. Maar dit soort berichten laten zien dat dat ook in Nederland nog lang niet altijd veilig kan.

Er zijn veel zaken ten goede veranderd voor de LHBTI-gemeenschap in Nederland, maar we zien nog veel te veel voorvallen waarin sprake is van uitsluiting, discriminatie en geweld. Ook de laatste maanden hebben we helaas weer diverse voorbeelden gezien in de media.

Zichtbaarder

In de jongste editie van Feiten & cijfers, een publicatie die Movisie in april uitbracht, blijkt dat Nederlandse LHBTI-personen nog altijd veel te kampen hebben met negatieve reacties en geweld. Een op de tien van de Nederlandse LHB-respondenten meldde in Europees onderzoek fysiek aangevallen te zijn. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 22 procent van de LHBTI-personen in Nederland ooit bij de politie aangifte heeft gedaan van een fysieke of seksuele aanval. De situatie van Nederlandse transgender personen is nog heftiger: een op de vijf werd slachtoffer van een fysieke of seksueel gemotiveerde aanval. Twee keer zo veel als het gemiddelde voor alle LHBTI-groepen.

LHBTI-personen zijn de laatste tijd veel zichtbaarder geworden. Dat is ontzettend belangrijk. Maar meer zichtbaarheid geeft ook meer kans op tegenreactie. We zullen daarom moeten blijven inzetten op meer bewustwording en educatie. Plannen en beleid moeten inclusiever worden ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit, zowel landelijk als lokaal.

Simon Timmerman, Adviseur Regenboogsteden bij Movisie

Zie de Handreiking LHBTI-emancipatie - Feiten & cijfers op een rij: https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2021-03/Handreiking-LHBTI-Feiten-Cijfers-2021.pdf Meer informatie over deze expert via woordvoerder: Marc Engberts, 0655440548, m.engberts@movisie.nl. Deze en vele andere experts staan ook in de ANP-app, in de kolom ANP Experts. Meer informatie over ANP Expert Support: http://www.anp.nl/experts Deze dienst staat los van de ANP-redactie.

Meer binnen de rubriek Lifestyle en society