Nancy Kabalt-Groot
Aanleiding:
https://www.womeninc.nl/campagne/gender-en-techniek/
De technische sector kampt met een groot verloop onder vrouwelijke werknemers door een te mannelijke bedrijfscultuur. Hoewel de instroom van vrouwen toeneemt, vertrekken zij sneller dan hun mannelijke collega's. Dit belemmert de energietransitie omdat diverse teams snellere en betere beslissingen nemen. Terecht dus dat WOMEN Inc. dit onder de aandacht brengt met een campagne.
De energietransitie is een complexe puzzel, die we alleen succesvol kunnen oplossen als we verschillende invalshoeken meenemen bij het zoeken naar oplossingen. Op die manier zorgen we ervoor dat wat we doen ten goede komt aan alle groepen in onze samenleving, in plaats van een selecte groep.
Secretaresse in plaats van projectmanager
Vrouwen maken de helft uit van onze samenleving, maar praten nu maar voor 7-22 procent mee bij het vormgeven van de energietransitie. Onze wereld van morgen is dus voor 78-93 procent door mannen ontworpen.
In onze dagelijkse praktijk merken we bijvoorbeeld dat vrouwen worden gezien als de secretaresse of trainee in plaats van de projectleider, zelfs als ze jaren stevige projecten draaien. Daarnaast merken we dat besluitvormingsprocedures door gebrek aan diversiteit traag gaan of dat het moeilijk is de handen op elkaar te krijgen om bepaalde maatregelen te nemen.
Werktijden en quota
Werkomgevingen moeten allereerst vrouwvriendelijker worden, zodat het aantrekkelijker is voor de vrouwen die er zijn om te blijven. Dat kan door bijvoorbeeld flexibeler werktijden te hebben of aantrekkelijke verlofregels voor jonge ouders (niet alleen moeders). Maar ook het instellen van quota of bedrijven jaarlijks laten aantonen dat zij geen loonkloof hebben. Daarnaast zit het in heel basale kleine dingen, zoals de grappen die tijdens lunch worden gemaakt of hoe vaak je als vrouw in de rede wordt gevallen tijdens een overleg.
De verantwoordelijkheid voor verandering ligt bij meerdere partijen. Technische bedrijven moeten hun organisatiecultuur aanpassen. De overheid moet kaders en regels opstellen voor quota en gelijke beloning. Leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij het creëren van een inclusieve werkcultuur.
Als de sector niet verandert, werkt de technische wereld van morgen niet goed voor de helft van de samenleving. Trage besluitvorming kost de maatschappij bovendien veel geld.
Dit is een origineel bericht van Windkracht5
Ga naar alle berichten van deze organisatie.