'Flexibel energiecontract buiten de piekuren belangrijk voor oplossen netcongestie'

07 APR 2025 14:50 | Windkracht5

Energiecontracten gericht op stroomafname buiten de piekuren kunnen een belangrijke stap zijn om de problemen op het overvolle stroomnet te verlichten.

Energiebedrijf TenneT heeft ontdekt hoe het 9 gigawatt extra ruimte beschikbaar kan maken op het hoogspanningsnet. Deze ruimte is er op momenten buiten de piekuren. Grootverbruikers van energie die nu wachten op een stroomaansluiting, kunnen daarmee geholpen worden. Voorwaarde is dat zij hun energie buiten de piekuren afnemen en accepteren dat hun stroomvoorziening op piekmomenten kan worden 'afgeschaald'. Zij kunnen dus niet altijd op voldoende stroom rekenen.

Voorspelbare afschakeling

Door duidelijke en voorspelbare afschakelpatronen te communiceren, kunnen bedrijven een verdienmodel ontwikkelen dat rekening houdt met deze flexibiliteit. Denk aan het strategisch inzetten van batterijen, het aanpassen van productieprocessen of het optimaliseren van het gebruik van andere energiebronnen zoals gas. Voor sommige bedrijven kan het zelfs aantrekkelijk zijn gericht te investeren in flexibiliteitstechnologieën wanneer zij weten dat het afschakelen structureel en voorspelbaar voorkomt.

TenneT moet bedrijven zo vroeg mogelijk informeren over wanneer afschakeling plaatsvindt. Dit gebeurt nu uiterlijk een dag van tevoren. Hoe groter de tijd tussen berichtgeving en afschakeling, hoe groter de groep bedrijven waarvoor een flexibel contract interessant is.

Economische kans

Een goed idee zou zijn ook te kijken naar een bredere prognose per gebied. Wanneer bedrijven weten hoe vaak en hoe lang afschakelingen naar verwachting plaatsvinden – bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks – kunnen zij hun bedrijfsvoering hierop aanpassen.

Het succes van dit initiatief kan dus vergroot worden met transparantie en voorspelbaarheid. Daarmee kan flexibiliteit voor bedrijven niet alleen een noodoplossing zijn, maar ook een economische kans. De volgende stap zou zijn dit ook naar het midden- en laagspanningsnet te vertalen.

Bram Straten is senior manager en energie-expert bij Windkracht5. Foto: Hoogspanningskabels Flevoland, Shutterstock

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen