Het verduurzamen van woningen werd lange tijd aangemoedigd. Zo is er de salderingsregeling, waardoor het laten plaatsen van zonnepanelen lange tijd erg aantrekkelijk was. Maar in 2027 wordt deze regeling afgeschaft. Na het afschaffen van de salderingsregeling is zonnestroom vrijwel niets meer waard. Huishoudens die veel zonnepanelen hebben kunnen hun energierekening met wel 1000 euro per jaar zien stijgen. De terugleverkosten dalen vanaf 1 januari 2027 bij verschillende aanbieders van 15,2 naar 5,2 cent per kWh.
Hogere energierekening
Bij huishoudens met 12 zonnepanelen die 3200 kWh terugleveren, leveren de zonnepanelen nog maar 8 euro per jaar op. Dat is wat een huishouden betaald krijgt voor de teruggeleverde stroom. Op dit moment is die 3200 kWh die op dit moment nog volledig gesaldeerd kan worden, 1000 euro waard. Een enorm verschil dus. In dit voorbeeld stijgt de energierekening van dit huishouden met wel 80 euro per maand. De financiële schade is nog enigszins te beperken door de zonnestroom zelf te gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt. Nu wordt zo’n 30% van de energie gelijk zelf gebruikt.
Terugleverkosten mogen geen verdienmodel worden
Terugleverkosten worden als redelijk beschouwd door de Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt, maar alleen als deze dienen om de gemaakte kosten te dekken. Het is niet de bedoeling dat terugleverkosten een nieuw verdienmodel voor energiebedrijven wordt. Aanvullend onderzoek werd gedaan om te achterhalen hoe energiebedrijven deze kosten berekenen.
Slecht nieuws voor de zonnepanelen branche
Voor de zonnepanelenbranche zijn de maatregelen slecht nieuws. De sector heeft er behoorlijk onder te lijden. Vergeleken met een aantal jaren geleden is het aantal zonnepanelen dat wordt geïnstalleerd op maandbasis nog maar een derde van het aantal ruim twee jaar geleden. Wie op dit moment zonnepanelen op zijn dak heeft liggen kan nu nog tevreden zijn. De maand maart van dit jaar was erg zonnig en dat is erg positief voor huishoudens met zonnepanelen. Alle stroom die nu niet gebruikt wordt kan nog worden teruggeleverd en op de eindafrekening worden weggestreept.
Hogere ISDE-subsidie
De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is een landelijke subsidie die huishoudens kan helpen om hun woning energiezuiniger te maken. De subsidie kan worden aangevraagd voor (glas)isolatie en warmtepompen. Dit jaar stijgt de subsidie voor spouwmuur-, gevel- en dakisolatie. Een huishouden dat meerdere isolatiemaatregelen neemt krijgt twee keer zoveel subsidie. Ook de subsidies voor glasisolatie zoals HR++ glas of triple glas gaan omhoog. Kleinere woningen komen nu ook in aanmerking voor deze subsidie omdat het minimale isolatieoppervlak wordt verlaagd van 8 m² naar 3 m²
Wat is HR++ glas
HR++ glas is een type hoogrendementsglas dat bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouw gevuld met edelgas (vaak argon) en een speciale coating. Deze coating reflecteert warmte terug naar binnen, terwijl licht gewoon doorgelaten wordt. In vergelijking met gewoon dubbel glas is HR++ glas veel beter in isolatie. Enkel glas heeft een isolatiewaarde (U-waarde) van ongeveer 5,8 W/m²K, standaard dubbel glas zit rond de 2,8 en HR++ glas rond de 1,1.
Wat is triple glas
Triple glas, ook wel driedubbel glas genoemd, bestaat uit drie glasplaten met twee spouwen ertussen. Het heeft de beste isolatiewaarde op de markt en levert nog meer besparingen op de stookkosten op. Daarnaast is het ook geluidsisolerend. De U-waarde van triple glas ligt rond de 0,6 tot 0,8 W/m²K – aanzienlijk beter dan HR++ glas. Triple glas is dikker en zwaarder dan HR++ glas. Hierdoor zijn niet alle bestaande kozijnen geschikt. Vaak is vervanging van het kozijn nodig, dit maakt de investering duurder. Bij nieuwbouw of een grote renovatie is triple glas echter zeker het overwegen waard.
Twee keer subsidie aanvragen voor glasisolatie
Ook nieuw is dat het nu mogelijk is om twee keer subsidie aan te vragen voor glasisolatie. Dit moet gebeuren binnen 24 maanden nadat de eerste glasisolatiemaatregel is uitgevoerd. Onder glasisolatie vallen niet alleen triple glas en HR++ glas, ook kozijnpanelen en isolerende deuren tellen mee.
Energierekening blijft stijgen
De komende jaren zal de energierekening voor huishoudens naar alle waarschijnlijkheid verder stijgen. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de hogere transportkosten, de bijmengverplichting voor groen gas en het Europese emissiehandelssysteem ETS2. Toch hebben huishoudens zelf ook invloed op hun energierekening. Zo kan overstappen naar een beter energiecontract lonen. Alle tarieven voor de aangeboden contracten voor elektriciteit en gas zijn gepubliceerd door de ACM in de Monitor Consumentenmarkt Energie. Het is belangrijk dat Nederland minder afhankelijk wordt van aardgas uit het buitenland. Om deze reden moeten netbeheerders grote investeringen doen in het elektriciteitsnet en het gasnet. Dit wordt door alle bedrijven en huishoudens betaald uit de transporttarieven.
Dit is een origineel bericht van Traffic Family
Ga naar alle berichten van deze organisatie.