Verduurzaming van woningen versnelt door nieuwe subsidies en strengere bouweisen

09 APR 2025 09:11 | Traffic Family

De verduurzaming van woningen in Nederland komt in een stroomversnelling door recent doorgevoerde aanpassingen in subsidieregelingen en aangescherpte milieueisen voor nieuwbouw. Hoewel er geen wettelijke verplichting geldt voor bestaande woningen om voor 2030 aan specifieke isolatienormen te voldoen, stimuleert het overheidsbeleid huiseigenaren steeds actiever om hun woning energiezuiniger te maken.

Vernieuwing van subsidieregelingen

Per 1 januari 2025 zijn meerdere verduurzamingssubsidies vernieuwd. De populaire Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is uitgebreid met ruimere aanvraagmogelijkheden voor eigenaar-bewoners. Zo is het nu mogelijk om binnen 24 maanden tweemaal subsidie aan te vragen voor isolatiemaatregelen, zoals glasisolatie. Daarnaast zijn er hogere subsidiebedragen beschikbaar voor het installeren van een warmtepomp of zonneboiler.

Ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn de voorwaarden verruimd, waardoor collectieve verduurzamingsprojecten in appartementencomplexen aantrekkelijker worden.

Milieuprestatie-eis voor nieuwbouw aangescherpt

Naast subsidies zijn per 1 januari 2025 ook de eisen voor nieuwbouwwoningen strenger geworden. De milieuprestatie-eis, die aangeeft hoe duurzaam een gebouw is in termen van materiaalgebruik en milieu-impact, is aangescherpt van 0,8 naar 0,5. Deze maatregel heeft tot doel de CO₂-uitstoot van de bouwsector verder terug te dringen en stimuleert het gebruik van circulaire en duurzame bouwmaterialen.

Toename in verduurzamingsmaatregelen zichtbaar

Volgens voorlopige cijfers van marktpartijen en energieadviseurs is er sprake van een toenemende interesse in energiebesparende maatregelen. Met name isolatie, zonnepanelen en hybride warmtepompen blijven populaire investeringen onder huiseigenaren. Ook het plaatsen van een dakraam is populair. Er is daarnaast een groeiende vraag naar adviesdiensten rondom verduurzaming, mede dankzij digitale tools die op maat inzicht geven in mogelijke besparingen.

Arbeidsmarkt onder druk door groeiende vraag

De versnelde verduurzaming legt druk op de arbeidsmarkt. Installatiebedrijven en bouwondernemingen melden langere wachttijden en een tekort aan technisch geschoold personeel. Om deze knelpunten aan te pakken worden regionale scholingstrajecten opgezet en worden ook zij-instromers actief benaderd.

Beleidsdoelstellingen blijven ambitieus

Hoewel er nog geen verplichtende isolatieregels zijn voor bestaande woningen, blijft de overheid inzetten op bewustwording en ondersteuning. Het kabinet houdt vast aan de doelstelling om in 2050 een volledig klimaatneutrale gebouwde omgeving te realiseren. Evaluaties van de effectiviteit van de nieuwe subsidiemaatregelen worden later dit jaar verwacht.

Meer binnen de rubriek Wonen