De landbouwsector in Flevoland verandert in rap tempo onder invloed van technologische innovatie, circulaire systemen en samenwerking met kennisinstellingen. Van autonoom opererende landbouwrobots tot commerciële verticale boerderijen: boeren in de provincie lopen voorop in de nationale transitie naar duurzame en efficiënte voedselproductie.
Precisielandbouw nu breed ingezet in de Noordoostpolder
Waar precisielandbouw enkele jaren geleden nog vooral op proefbedrijven werd toegepast, is de technologie anno 2025 doorgedrongen tot reguliere bedrijfsvoering. In de Noordoostpolder werken inmiddels meer dan 70 procent van de akkerbouwers met geïntegreerde gps-systemen, variabele doseringstechnieken en taakkaarten gebaseerd op bodemscans.
Volgens een rapport van Wageningen UR in opdracht van Provincie Flevoland draagt precisielandbouw bij aan een meetbaar schonere bodem en minder stikstofuitstoot. Ook wordt er gewerkt aan koppelingen met het Nationaal BoerenDashboard, dat vanaf 2025 verplicht inzicht biedt in emissiecijfers per perceel.
Verticale landbouw breekt door in stedelijk gebied
In Lelystad en Almere zijn de eerste grootschalige commerciële vertical farms operationeel. Onder meer het Amsterdamse bedrijf Growy opende in februari 2025 een volautomatische faciliteit in Lelystad met een productiecapaciteit van 400 ton bladgroente per jaar, volledig aangedreven door zonne-energie van een nabijgelegen agrarisch zonnepark.
Robotisering biedt nieuwe banen op het platteland
Naast productietechnieken verandert ook het dagelijkse boerenwerk. Steeds meer taken zijn overgenomen door autonome werktuigen. Zo maakt melkveebedrijf Van der Kamp in Swifterbant sinds begin 2024 gebruik van een ‘field robot’ die zelfstandig weides maait, mest analyseert en gewassen inspecteert.
Volgens cijfers van LTO Noord zijn er het afgelopen jaar 400 nieuwe functies ontstaan in de agrotechniek in Flevoland, onder andere via start-ups die robots ontwikkelen voor onkruidbestrijding zonder chemie. Opleidingen zoals Aeres Tech in Ede bieden sinds kort specialisaties in agrarische mechatronica, waarvoor ook zijinstromers belangstelling tonen.
De vraag naar specialisten op het gebied van duurzame teelt groeit, wat kansen biedt voor agrarische ondernemers en technici, dat is terug te vinden in het aantal vacatures in Emmeloord.
Kennisdeling als fundament onder de transitie
De innovatie in Flevoland wordt mede gedragen door gezamenlijke initiatieven. Het in 2023 opgerichte ‘Living Lab Flevoland’ verbindt boeren met kennispartners als Wageningen UR, Delphy en hightechbedrijven. Ook in energieopwekking innoveert de sector: ruim 1200 agrarische daken zijn sinds 2022 voorzien van zonnepanelen. Daarnaast zijn proeven gestart met het opwekken van waterstof op boerenerf als alternatieve energiebron voor landbouwmachines.
Een tastbare toekomst
Flevoland bewijst dat de landbouwtransitie niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar is. Dankzij een combinatie van technologie, scholing en samenwerking transformeert de provincie tot een voorbeeldregio voor duurzame voedselproductie in Nederland. De innovaties zorgen niet alleen voor milieuwinst, maar creëren ook nieuwe economische kansen voor het platteland van de toekomst.
Dit is een origineel bericht van Traffic Family
Ga naar alle berichten van deze organisatie.