Duurzame oplossing voor sprinkhanenplagen met (B)eat the locust

14 APR 2022 15:34 | Cordaid

De Nationale Postcode Loterij heeft Cordaid 1,8 miljoen euro toegekend voor (B)eat the locust. In dit innovatieve project werkt Cordaid in Kenia met lokale organisaties aan een duurzame oplossing voor sprinkhanenplagen. 

In plaats van de insecten te bestrijden met chemische middelen, gaat de organisatie ze vangen en verwerken tot veevoer. Vooral vrouwen en jongeren kunnen hiermee een alternatieve bron van inkomsten genereren. 

Sprinkhanenplagen vormen groot gevaar

Sprinkhanenzwermen vormen een van de oudste plagen ter wereld en brengen steeds vaker de voedselvoorziening en inkomsten van miljoenen mensen in gevaar. Wellicht staan de beelden van kaalgevreten akkers in Oost-Afrika eind 2019 nog bij velen op het netvlies. 

Klimaatverandering leidt tot omstandigheden die steeds gunstiger zijn voor sprinkhanen. Naar verwachting zal de frequentie van de plagen dan ook toenemen. De chemische bestrijding vanuit vliegtuigjes is funest voor de gezondheid van mensen, vee en biodiversiteit.

Afhankelijk van vee

Zo'n 80% van de bevolking in het noorden van Kenia zijn pastoralisten (rondtrekkende herders) en afhankelijk van vee. De Keniaanse veehouderij heeft echter te kampen met een gebrek aan eiwitrijk veevoer en schommelende prijzen. De oorzaak van deze fluctuaties ligt in de grote afhankelijkheid van geïmporteerde ingrediënten, zoals vismeel en sojabonen. 

Oplossing: sprinkhanen verwerken tot veevoer

Door de sprinkhanen te vangen en te verwerken tot veevoer, bedreigen de insecten de voedselzekerheid niet meer, maar dragen ze er juist aan bij. 

In (B)eat the Locust zet Cordaid in op een milieuvriendelijke waardeketen. Tijdens een uitbraak worden de insecten verzameld en verwerkt. Als er geen uitbraak is, wordt de aanvoer opgevangen door krekelkwekers om aan de vraag van de markt te blijven voldoen. Zo kunnen de pastoralisten, en dan met name de jongeren en vrouwen onder hen, ook de nodige inkomsten genereren. 

Met dit project slaan we drie vliegen in één klap: minder schade voor mens en natuur, meer inkomen voor de lokale bevolking en een betere voedselzekerheid. Dit alles met dank aan de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten