'Drinkwater besparen kan met concrete maatregelen'

12 SEP 2024 07:48 | Hydraloop systems BV
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Nick Post

Aanleiding:
Drinkwateragenda 2024 -2025: Vandaag actie nodig voor de toekomst van ons drinkwater - Vewin

De nieuwe Drinkwateragenda van Vewin voor 2024-2025 is gepubliceerd, met de urgente boodschap: "Vandaag is actie nodig voor de toekomst van ons drinkwater." Maar een oproep tot concrete acties blijft helaas uit.

Al jaren roepen experts en media op tot het besparen van drinkwater. Maar deze oproep wordt zelden vertaald naar duidelijke maatregelen. Mensen hebben behoefte aan concrete voorbeelden, omdat de waterketen vaak lastig te doorgronden is.

Drinkwater besparen is eenvoudig. Sluit de kraan tijdens het tandenpoetsen en gebruik de spaarknop van het toilet. Maar om het nationale doel te halen -20 procent minder drinkwaterconsumptie per persoon in 2035- volstaan deze maatregelen niet. Gedrag alleen gaat dit niet oplossen.

Hergebruik grijswater

Technische oplossingen kunnen dat wél. Met innovatieve technologieën zoals het Hydraloop-systeem, dat grijswater van de douche opvangt en filtert voor hergebruik in toilet en wasmachine, kunnen we tussen de 25 tot 45 procent water besparen. Deze technologie is nu al beschikbaar en moet breder worden ingezet. Waarom wordt het dan niet verplicht in nieuwbouwprojecten?

Als overheid en drinkwaterbedrijven serieus werk willen maken van de toekomst van ons drinkwater, dan moeten ze nú in actie komen. Zoals Vewin zelf zegt: vandaag, niet morgen. Het verplicht stellen van drinkwater-hergebruik in nieuwbouw kan binnen tien jaar een enorme impact hebben op de drinkwaterdoelen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wat we nodig hebben is actie, geen afwachtende rapporten en loze beloften.

https://www.waterforum.net/46427-volledig-circulaire-wijk-silvolde%3a-van-regenwater-tot-drinkwater-en-grijswaterrecycling/?ct=YTo1OntzOjY6InNvdXJjZSI7YToyOntpOjA7czo1OiJlbWFpbCI7aToxO2k6MTAyNTt9czo1OiJlbWFpbCI7aToxMDI1O3M6NDoic3RhdCI7czoyMjoiNjZlMTI4NTE3ZDUyNzc2MjQ5NzM5NSI7czo0OiJsZWFkIjtzOjY6IjY3NzE4NiI7czo3OiJjaGFubmVsIjthOjE6e3M6NToiZW1haWwiO2k6MTAyNTt9fQ%3D%3D
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Hydraloop systems BV

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek