SOS Kinderdorpen biedt hulp aan families in hongersnood in Afrika

08 MRT 2017 13:08 | SOS-Kinderdorpen

8 maart, Amsterdam – In Oostelijk Afrika biedt SOS Kinderdorpen noodhulp aan de slachtoffers van de hongersnood. In deze regio lijden ruim 40 miljoen mensen - met inbegrip van miljoenen kinderen- honger als gevolg van de ergste droogte in 35 jaar. De internationale kinderontwikkelingsorganisatie werkt al meer dan 30 jaar in Zuid-Soedan, Malawi en Ethiopië. Vanuit haar bestaande programma’s biedt de organisatie direct levensreddende voedselhulp aan kinderen en families.

 

In de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba helpt SOS Kinderdorpen 600 kinderen en hun familieleden met de distributie van voedsel en schoon drinkwater. Een SOS medewerker ter plaatse stelt dat door 800% inflatie voedsel nagenoeg onbetaalbaar is geworden. “De steeds verder stijgende voedselkosten hebben een zware impact op het leven van veel families in Zuid-Soedan. De situatie is zeer nijpend”, aldus Alberto Fait, Project Coördinator van SOS Kinderdorpen Zuid-Soedan. Hij laat weten dat het meeste voedsel dat verkrijgbaar is op de markten in Juba afkomstig is uit Oeganda. “Echter, het transport van voedsel is soms vertraagd of wordt opgehouden”. Die onzekerheid in toevoer heeft grote implicaties. Voor veel families is het verzamelen van een beetje voedsel en drinken om te kunnen overleven de dagelijkse realiteit.

 

Ook in Malawi en Ethiopië is de kinderhulporganisatie actief met noodhulp voor families en kinderen die worden geteisterd door extreme droogte. SOS Kinderdorpen biedt speciale voeding voor ondervoede kinderen en deelt voedsel en drinkwater voor de meest kwetsbare doelgroepen: kinderen, zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en chronische zieken. In Malawi zorgt SOS Kinderdorpen ervoor dat 10.000 kinderen en hun 3.500 ouders dagelijks een maaltijd krijgen. In Ethiopië leeft 85% van de meer dan 90 miljoen inwoners van de landbouw. Door beperkte regenval in de afgelopen twee jaar lijden 10 miljoen mensen honger en zijn ruim 400.000 kinderen ernstig ondervoed. Voor de lange termijn is SOS gestart met een project om gemeenschappen veerkrachtiger te maken en hen voor te bereiden op toekomstige milieurampen, zoals droogte.

 

Al ruim drie decennia actief

SOS Kinderdorpen richt zich van oorsprong op de lange termijn ontwikkeling van kinderen binnen een familie. Op die manier is de organisatie al meer dan 30 jaar actief in Malawi (1986) en Ethiopië (1974). En sinds 1978 is de organisatie werkzaam in Soedan. Toen Zuid-Soedan in 2011 onafhankelijk werd, richtte de SOS Kinderdorpen een nieuwe organisatie op om haar werk in het nieuwe land te continueren. De organisatie laat weten dat de kinderen in de kinderdorpen ondanks de erbarmelijk situatie in hun respectievelijke land, het goed stellen. Zij hebben voldoende eten en drinken.  

 

Over SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilige thuis. De internationale kinderhulporganisatie weet dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, en als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Elk kind een familie, elk kind een toekomst. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.

 

Meer binnen de rubriek Derde wereld