Op donderdag 4 mei herdenkt Het Nationale Theater de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog met persoonlijke verhalen. Ze spelen zich af op diverse plekken in de stad – van een bankje in het Belgisch Park, via een onderduikadres in de Reinkenstraat tot de hofjes rond de Bilderdijkstraat.
De Laatste Getuigen in de Koninklijke Schouwburg
In de Koninklijke Schouwburg vertellen acteurs in De Laatste Getuigen de verhalen van de Haagse Sinti en Roma. Ze woonden in oorlogstijd in de hofjes rond de Vondelstraat, de Veenkade en de Bilderdijkstraat. Daar voelden ze zich veiliger dan in hun wagens aan de randen van Den Haag. Op een ochtend in 1944 werden bijna alle families opgepakt en naar Westerbork gebracht. Deze razzia werd uitgevoerd door de Haagse politie. Slechts een kleine groep keert terug.
Laten we bij het bankje beginnen in Theater aan het Spui
In Theater aan het Spui vertellen jongeren over Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier, jong en smoorverliefd in oorlogstijd. Wanneer het gezin van Ellis besluit onder te duiken moeten zij en Bernie afscheid nemen. Ze besluiten na de oorlog af te spreken op dát ene bankje in Belgisch park: ‘hun bankje’. Tot die tijd houden ze dagboeken bij. Zeven Haagse jongeren reconstrueerden dit liefdesverhaal en volgden hun reis aan de hand van die dagboeken.
Theater Na de Dam met Rob Verhoeven in Zaal 3
In Zaal 3 zal Rob Verhoeven stilstaan bij de 24 joodse burgers die vanaf Reinkenstraat nummer 19 werden weggevoerd naar Sobibor. Geen van hen keerde terug. Na een herdenking bij het monument in de Reinkenstraat is er een interviewprogramma in Zaal 3 – de zaal van Het Nationale Theater aan het De Constant Rebecqueplein.
Herdenking voorafgaand aan de programma’s
De programma’s in Theater aan het Spui en de Koninklijke Schouwburg starten om 19:50 zodat in de theaterzaal op scherm de herdenking gevolgd kan worden en de twee minuten stilte in acht genomen kan worden. Direct aansluitend begint het programma.
Onderdeel van Theater Na de Dam
Het Nationale Theater doet mee met Theater Na de Dam. Een landelijk initiatief van theatermakers, artiesten, kinderen en jongeren in heel Nederland die zich inzetten om de Nationale Herdenking op 4 mei van extra betekening te voorzien. In heel Nederland worden er nieuwe voorstellingen getoond die op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. De voorstellingen starten allemaal op hetzelfde moment na de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam.
Voor meer informatie en het hele programma: www.hnt.nl/vrijheid
Dit is een origineel bericht van Het Nationale Theater
Ga naar alle berichten van deze organisatie.