Dagelijks krijgen zo’n twee tot vijf vrouwen in Nederland trombose door het gebruik van de anticonceptiepil, vaak in combinatie met andere risicofactoren. De Trombosestichting wil hier meer bewustzijn over creëren én betrouwbare informatie bieden. Daarom starten we een nieuwe campagne gericht op voorlichting over de pil en trombose.
Verhoogd risico op trombose door de anticonceptiepil
De anticonceptiepil is een zeer betrouwbaar middel om zwangerschap te voorkomen, maar geeft een licht verhoogd risico op trombose. Dit risico kan toenemen als er andere factoren spelen, zoals familiaire aanleg voor trombose, overgewicht of roken. Daarom is het belangrijk dat vrouwen die de pil (willen) gebruiken, in overleg met hun huisarts, nagaan of zij risicofactoren hebben.
Met steun van de Nationale Postcode Loterij lanceert de Trombosestichting een multimediale campagne die gericht is op jonge vrouwen die starten met de pil, en vrouwen van 35 jaar en ouder die de pil gebruiken. Het risico op trombose neemt namelijk toe met de leeftijd. Daarom is het voor vrouwen ouder dan 35 jaar verstandig om alternatieven voor de combinatiepil te overwegen. De campagne geeft praktische informatie over risicofactoren en adviseert om deze factoren met een arts te bespreken.
Voorlichting via zorgverleners, scholen en social media
Via social media (TikTok, Instagram en Facebook) delen vrouwen hun ervaringen met trombose door pilgebruik, en artsen beantwoorden veelgestelde vragen in informatieve video’s. De campagne richt zich daarnaast ook op huisartsen, verloskundigen, apotheken en middelbare scholen. Zo zijn er gratis folders over trombose en de pil verkrijgbaar in wachtkamers bij huisartsen. Daarnaast is begin 2025 educatief materiaal beschikbaar voor scholen.
Het risico op trombose
Het risico op trombose varieert afhankelijk van het type anticonceptiepil. Bij sommige pillen ligt het risico op 9 tot 12 per 10.000 gebruiksters, maar wanneer andere risicofactoren zoals erfelijke aanleg, overgewicht of roken aanwezig zijn, neemt het risico verder toe. Ook stijgt het tromboserisico met de leeftijd. Zo kan voor vrouwen boven de 35 het risico oplopen tot 1 op de 333. Jaarlijks krijgen in totaal tussen de 700 en 1.700 pilgebruiksters in Nederland trombose.
Meer informatie
Meer weten over trombose en de anticonceptiepil? Voor cijfers, het tromboserisico van verschillende anticonceptiemethoden en ervaringsverhalen kunt u terecht op trombosestichting.nl/pil.
Over de Trombosestichting
Trombose ontstaat wanneer een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel, wat de bloedsomloop belemmert en kan leiden tot ernstige klachten en zelfs overlijden. De Trombosestichting Nederland financiert onderzoek naar trombose en biedt voorlichting over risicofactoren, herkenning en behandeling.
Dit is een origineel bericht van Trombosestichting Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.