'Contentmakers moeten beleid AD over hulpverwijzing huiselijk geweld overnemen'

27 JAN 2023 12:58 | Movisie

Dit is een expertquote van Saskia Daru, senior projectleider sociale veiligheid, huiselijk en seksueel geweld, Movisie.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: AD komt met hulpverwijzing bij verhalen over huiselijk geweld | ANP

De hoofdredacteur van het AD, Rennie Rijpma, heeft in het NPO-radioprogramma Spraakmakers aangekondigd voortaan elk bericht over huiselijk geweld te eindigen met een verwijzing naar beschikbare hulp. Gezien het enorme aantal Nederlanders dat te maken heeft met huiselijk geweld is het belangrijk dat de wegen naar hulp duidelijk zijn. Herhaling van die boodschap is dan alleen maar goed.

Movisie, kennisinstituut voor maatschappelijke vraagstukken, roept andere kranten en media-kanalen op om hetzelfde te doen. Ook op social media zouden makers een dergelijke boodschap standaard bij hun content kunnen opnemen. Ze helpen daar een groep mee, die veel risico loopt. Want volgens de laatste prevalentiemonitor van het CBS lopen jongeren tussen de 16 en 24 relatief veel risico om met huiselijk geweld te maken te krijgen. En juist zij lezen minder kranten, maar gebruiken wel veel meer social media.

Meer binnen de rubriek Social media