'Conflicten over crucifix of hoofddoek op werkvloer vereisen zorgvuldig handelen'

13 MRT 2024 16:32 | DAS
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Pascal Besselink

Aanleiding:
Yesilgöz wil nu echt een landelijk verbod op hoofddoek bij boa's

Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Organisaties en ondernemers moeten bij religieuze conflicten zorgvuldig handelen. De Algemene Wet Gelijke Behandeling beschermt een werknemer onder meer tegen onderscheid op grond van godsdienst. Maar hoe ver gaat die vrijheid van godsdienst? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig.

Uiting geven aan geloof

Het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde eerder in een geschil tussen het Gemeente Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB) en een van zijn werknemers. Die werknemer droeg al meer dan tien jaar een ketting met crucifix. Met die ketting gaf hij zichtbaar uiting aan zijn christelijke geloofsovertuiging. Toen bij het GVB een nieuw kledingvoorschrift werd doorgevoerd, werd de werknemer gedwongen het kruis onder zijn kleding te dragen. De islamitische werkneemsters mochten wel een hoofddoek dragen en aldus zichtbaar uiting geven aan hun geloof. Hij spande daarom een kort geding aan en vroeg om de ketting met crucifix over zijn bedrijfskleding te mogen blijven dragen.

Onderscheid gerechtvaardigd

Zowel de kantonrechter als het Gerechtshof wees die vordering af. Het Hof oordeelde dat er weliswaar sprake was van een indirect onderscheid op grond van godsdienst, maar dat dit onderscheid gerechtvaardigd was. Het streven naar een zakelijke, uniforme en professionele uitstraling was een aanvaardbaar doel voor invoering van het kledingvoorschrift, aldus het Hof. De vergelijking met de hoofddoek van de moslima-collega’s ging volgens het Hof niet op, omdat deze hoofddoeken niet onzichtbaar gedragen kunnen worden en geen afbreuk doen aan de uniformiteit. De hoofddoeken waren in GVB-kleuren uitgevoerd en voorzien van een GVB-logo.

Zorgvuldig handelen is in verband met gelijke behandeling in ieder geval geboden.

 

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen