RECTIFICATIE: Persbericht - Afsluiting expositie over beschilderd behang

18 JAN 2022 19:24 | Westfries Museum

Westfries Museum verwerft ‘Hommage aan Anny Morpurgo’

Afsluiting expositie over beschilderd behang

Hommage aan Anny Morpurgo Hommage aan Anny Morpurgo van kunstenaarsduo Snijder&CO

Door de sluiting van het Westfries Museum hebben veel bezoekers de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ niet meer kunnen bezichtigen. Maar het museum sluit de expositie in stijl af. Online kunnen alle belangstellenden een kijkje nemen in de rijke wereld van handbeschilderde behangsels, toen en nu. Bovendien heeft het Westfries Museum het topstuk van de tentoonstelling weten aan te kopen. ‘Hommage aan Anny Morpurgo’ van kunstenaarsduo Snijder&CO krijgt straks een prominente plek in het vernieuwde museum. “Een absoluut meesterwerk”, aldus directeur Ad Geerdink. “Een prachtige eigentijdse aanvulling op onze collectie historische behangsels.” www.wfm.nl/ambacht  

“Het kunstwerk is een staalkaart van de kennis en kunde van het duo Jaap Snijder en Marcelo Gimenes, die het oude ambacht van de behangselschilderkunst eigenhandig nieuw leven in hebben geblazen,” aldus Ad Geerdink. De onderneming Vaderlandsche Maatschappij (vanaf 1777) maakte vanuit Hoorn namelijk handbeschilderde behangsels populair als interieurdecoratie in de beter gesitueerde huizen. Toen de trend begin 19e eeuw begon uit te doven, werd de behangselfabriek van de Vaderlandsche Maatschappij in 1827 opgedoekt.

Kunst geeft het leven zin

In nog maar een enkel monumentaal pand zijn de behangsels bewaard gebleven, maar het Westfries Museum heeft een prachtige serie eerste ontwerpen in de collectie. Rondom deze staaltjes vakmanschap werd de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ opgebouwd, aangevuld met actueel werk van kunstenaarsduo Snijder&CO, waaronder het werk: ‘Hommage aan Anny Morpurgo’. Hierin hebben Jaap Snijder en Marcelo Gimenes het levensverhaal verwerkt van de joodse antiquair en kunstmecenas Anny Wafelman-Morpurgo. “Anny overleefde de concentratiekampen,” vertelt Ad Geerdink. “De liefde voor de kunst en voor schoonheid hielp haar door deze donkere periode heen en dat is dan ook precies de bredere boodschap van het behangsel. Dat kunst het leven zin kan geven.”

Afsluiting expositie in stijl

De expositie zou tot en met zondag 23 januari te zien zijn. Helaas gooit de corona-pandemie roet in het eten. Daarom biedt het Westfries Museum iedereen de kans om online alsnog van de boeiende expositie te genieten. Op de museumwebsite zijn diverse bijdragen te vinden, zoals een vlog van Ad Geerdink over het recent aangekochte werk en een korte lezing van Jaap Snijder en Marcelo Gimenes over hun werkwijze. Willeke en Laura Jeeninga, auteurs van het boek over de Vaderlandsche Maatschappij geven in hun bijdrage een inkijkje in de wereld van deze bijzondere Hoornse onderneming. Zo sluit het museum de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ in stijl af.

Nieuwe tentoonstelling op komst

De nieuwe tentoonstelling ‘Dierbaar’ opent online op 12 februari. Vanaf 13 februari is de expositie te zien in het museum. Ook in Dierbaar worden heden en verleden aan elkaar gespiegeld. Ditmaal draait het om dieren: de vraag die centraal staat, is hoe we vandaag de dag tegen dieren aankijken en met ze omgaan, en hoe dat drie/vierhonderd jaar geleden was. De kunst van toen en nu geeft daar goed inzicht in. In Dierbaar spiegelt het Westfries Museum het werk van eigentijdse kunstenaars Adriana van Zoest (schilderijen) en Miriam Knibbeler (sculpturen) aan de historische collectie in het museum. Werken waar de bekende bioloog en schrijver Midas Dekkers zijn heel eigen en karakteristieke commentaar op geeft in een speciale audiotour. (Dierbaar is te zien t/m 17 juli 2022.)

Hoewel het museum vanwege de coronamaatregelen momenteel nog gesloten is, zal het in 2022 het hele jaar geopend zijn, voor de grootscheepse restauratie een aanvang neemt en het museum twee jaar gesloten zal zijn. Begin 2025 opent een geheel vernieuwd Westfries Museum de poorten weer voor het publiek.

Wfm.nl

Hoorn, 17 januari 2022

Welkom in het Westfries Museum

Het Westfries Museum in Hoorn is het museum over de ‘Gouden’ zeventiende eeuw. Het museum is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632 en spiegelt graag het heden aan het verleden. De collectie en het gebouw bieden een ontdekkingsreis door een veelbesproken en juist daardoor boeiend verleden, met daarin speciale aandacht voor de VOC. Daarnaast presenteert het museum een aantal keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. Kijk voor meer informatie op www.wfm.nl/exposities.

Beeld expositie Ambacht aan de wand

Behangsel 18e eeuw

 

Voor meer informatie of interviews kunt u contact opnemen met Marian Vleerlaag via communicatie@wfm.nl of 06-48456408.

Meer binnen deze rubriek