Westfries Museum presenteert de Maand van de Geschiedenis: ‘Echt nep’

16 SEP 2024 13:33 | Westfries Museum

In oktober, de Maand van de Geschiedenis, duikt het Westfries Museum in Hoorn in het thema ‘Echt of nep?’. Ga mee op historisch onderzoek in het museum dat momenteel de grootste collectie Rembrandt-etsen ooit exposeert. Vanwege de uitgestelde start van de verbouwing hangen er namelijk meer dan 200 originele Rembrandt-etsen in het leeggeruimde monument. Maar zijn er dan ook fake-Rembrandts? En hoe weet je dat? Ontdek het via de vele oktober-activiteiten: van de lezing ‘Herken een echte Rembrandt’ tot de etsworkshop ‘Echt Nep-etsen’. Zie westfriesmuseum.nl/maand-van-de-geschiedenis.

Zoals altijd staat het Westfries Museum in de Maand van de Geschiedenis bol van de activiteiten. Ook nu, want de uitgestelde verbouwing en de unieke Rembrandt-expositie bieden kansen te over voor het landelijke thema: ‘Echt of nep?’. Bijvoorbeeld voor de lezing ‘Herken een echte Rembrandt’ op vrijdag 4 oktober. Rembrandts sterfdag is aanleiding voor verzamelaar Jaap Mulders om het publiek mee te nemen door zijn grote collectie Rembrandt-etsen. Hij doet uit de doeken hoe een ‘echte’ Rembrandt te herkennen is. Aanvang 12.00 uur, toegang gratis voor museumbezoekers (wel aanmelden via de website). Bestel hier tickets voor de lezing.

Lezing en film

Ná de lezing en een bezoek aan de expositie, kun je op 4 oktober een interessant vervolg geven aan het thema ‘Echt Nep!’. Want vanwege Rembrandts sterfdag wordt de documentaire ‘Mijn Rembrandt’ van Oeke Hoogendijk (uit 2019) nog één keer getoond in Cinema Oostereiland in Hoorn (op 10 min loopafstand van het Westfries Museum). De documentaire volgt het wel en wee rondom een ‘nieuw ontdekte’ Rembrandt. Ís het wel een echte Rembrandt? En waarom wel, of juist niet? Dat is de vraag in deze spannende documentaire met onverwachte plot-twists. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: €13,-. Koop hier je filmkaartje(s).

Gratis inloopworkshops

Tijdens de Maand van de Geschiedenis is er nog veel meer te beleven in het museum. Zo is er een interactieve avondrondleiding door Team Onderwijs op woensdag 9 oktober: Made by Rembrandt? Ook zijn er gratis inloop-etsworkshops waarop je leert etsen als een echte Rembrandt. Loop zaterdag 12 en 26 oktober binnen in het etsatelier in het museum en maak zelf een ets in foam. Aanmelden is niet nodig, maar maximaal aantal deelnemers is 8 personen, dus wees er snel bij! Inloop tussen 14.00 en 15.00 uur, geschikt vanaf 6 jaar.

Brons of toch chocolade?

Het lijkt brons, maar is toch echt chocola. Met de chocolade-workshop op woensdagmiddag 16 oktober komen de etsen van Rembrandt tot leven. Doe mee met deze exclusieve ‘eetbare kunst’-workshop onder leiding van kunstenares Anat Ratzabi en maak een 3D-verbeelding van Rembrandts etsen, maar dan in chocolade. Opeten kan, maar als cadeau weggeven is nóg leuker. Kijk hier hoe je je aan kunt melden. Of laaf je op zondag 20 oktober aan een exclusief Rembrandt-arrangement. In een speciale rondleiding staat Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders stil bij de kenmerken van een ‘echte’ Rembrandt-ets, bij het hergebruik van etsplaten en zogenaamde ‘counterproofs’. Na de rondleiding geniet je bij restaurant Hendrickje Stoffels in de Hoornse haven van een exclusief, op de 17e eeuw én het herfstseizoen geïnspireerd, Rembrandt-menu. Aanvang 12.30 uur. Kosten: €62,50. Boek hier het lunch-arrangement.

‘Echt nep’-etsworkshop: etsen als een pro

Naast inloopworkshops kun je ook een verdiepende etsworkshop volgen. Op vrijdag 18 oktober maak je in de ‘Echt nep’-etsworkshop kennis met de eeuwenoude etstechnieken van Rembrandt: droge naald, burijn, schetsen in spiegelbeeld. Daarna maak je je eigen ets met een echte etspers. Deze workshop o.l.v. kunstdocent Daphne Gerritsma van De Blauwe Schuit gebruikt moderne én traditionele attributen om te leren etsen als Rembrandt. Aanvang 14.00 uur, geschikt vanaf 12 jaar. Naast een museumkaartje, kost deze workshop €7,50. Meld je hier aan voor de workshop.

Rembrandts Night at the Museum

Oktober eindigt met ‘Rembrandts Night at the Museum’, een spannende familierondleiding op donderdag 31 oktober. Team Onderwijs organiseert deze rondleiding als het buiten al donker is, tijdens Halloween. Dit thema wordt op een kindvriendelijke manier meegenomen in deze interactieve tour. Kinderen worden uitgedaagd om goed te kijken naar de etsen van Rembrandt door middel van kijk-, doe-, teken-, voel- en ruikopdrachten: is dat wat ze zien echt of is het juist nep? ‘Night at the Museum’ start om 17.15 uur (inloop vanaf 17.00 uur) en eindigt om 18.00 uur, geschikt vanaf 4 jaar. Maximaal 30 personen, dus geef je tijdig op via educatie@wfm.nl. Let op: t/m 15 jaar is museumbezoek gratis, vanaf 16 jaar gelden normale toegangsprijzen, zie www.westfriesmuseum.nl.


Voor meer informatie en verzoeken tot interviews kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via communicatie@westfriesmuseum.nl.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur