Vakantiepark in Damascus wordt SOS kinderdorp

22 MRT 2017 09:09 | SOS-Kinderdorpen

22 maart, Damascus –SOS Kinderdorpen bouwt een vakantiepark in Damascus om tot het derde kinderdorp in Syrië. De internationale kinderhulporganisatie wil zo haar capaciteit vergroten voor de opvang van door oorlog getraumatiseerde kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren. SOS Kinderdorpen is op dit moment de enige organisatie die de benodigde infrastructuur biedt om kinderen lange termijnhulp te bieden in Syrië en wil deze activiteiten graag uitbreiden.

 

Om nog meer kinderen opvang te kunnen bieden heeft de organisatie een voormalig vakantiedorp aangekocht in een relatief veilige buurt van Damascus. Hier wil SOS Kinderdorpen 150 wees- en verlaten kinderen een thuis geven. Margot Ende, directeur SOS Kinderdorpen: “Honderdduizenden kinderen zijn vluchteling en tienduizenden kinderen hebben hun ouders verloren – en ze zijn allemaal zwaar getraumatiseerd. Als antwoord hierop breidt SOS haar hulp in Syrië uit. Dit nieuwe dorp is schoon, veilig en groot en kan daardoor een liefdevol thuis bieden aan SOS families waar de kinderen weer de basis krijgen die ze nodig hebben. Daar kunnen we relatief snel onze hulp opschalen omdat op het park al 18 kleine appartementen aanwezig zijn en ruimtes waar we psychosociale hulp kunnen bieden.”

http://www.sos-childrensvillages.org/ 

Extra opvanglocatie is hard nodig

Nabij Damascus, in Qodsaya, heeft de organisatie al sinds 1981 een kinderdorp. Deze locatie is eigenlijk toegespitst op de opvang van 133 kinderen en jongeren. Door de evacuatie van het kinderdorp in Aleppo in 2012 wonen hier momenteel 350 kinderen. Een onhoudbare situatie. Wanneer het nieuwe kinderdorp gereed is, zullen 150 kinderen en hun SOS moeders verhuizen. De organisatie verwacht dat de verhuizing halverwege 2017 plaatsvindt.

Noodhulp in Syrië

Naast de opvang van alleenstaande kinderen biedt SOS Kinderdorpen ook noodhulp aan in Syrië. De organisatie, die al sinds 1980 familiezorg biedt aan Syrische kinderen, zet zich sinds 2012 in voor door de oorlog geraakte kinderen en heeft sindsdien 270.000 kinderen en hun families bereikt. Op zeven locaties is de organisatie actief met lokale SOS medewerkers. Hier bieden ze voedselhulp, medische en psychosociale zorg en educatie.

 

Over SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilige thuis. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, en als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Elk kind een familie, elk kind een toekomst. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.

 

Meer binnen de rubriek Kinderwelzijn