'Ouders moeten jonge kinderen uit de buurt van open haard houden'

27 SEP 2022 15:25 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Mieke Cotterink, VeiligheidNL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Brandweer: 'Kijk uit voor brandgevaar bij alternatieve verwarmingstrucs' | ANP

Vuur heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Komende herfst en winter zullen door de torenhoge energieprijzen meer gezinnen kiezen voor de open haard, de houtkachel en zelfs kaarsen branden, om het huis te verwarmen. Begrijpelijk, maar niet zonder risico’s, met name voor jonge kinderen.

Verbranding staat in de top 5 van ernstige ongevallen bij kinderen tussen 0 en 3 jaar. De meeste verbrandingen bij jonge kinderen ontstaan in en om het huis. 84 procent van de verbrandingen ontstaat in aanwezigheid van de ouders.

Brandwonden zijn bijzonder pijnlijk en hebben grote impact op het slachtoffer én de ouders. Niet alle brandwonden genezen goed. Bij jonge kinderen in de groei zijn de gevolgen vaak nog groter, doordat de littekens niet goed meegroeien en vaak meerdere operaties nodig zijn. Voorkomen is dus zeer belangrijk.

Kaarsen kunnen ouders beter niet gebruiken in het bijzijn van (jonge) kinderen. Mocht dit toch het geval zijn dan moeten ouders ervoor zorgen dat de kaarsen buiten bereik van kinderen staan. Het beste is om waxinelichtjes te gebruiken. Deze kunnen namelijk niet omvallen. In geval van een open haard of houtkachel: houd kinderen uit de buurt en scherm de open haard of kachel af met een openhaardhek. Dit is veiliger dan een vonkenscherm, omdat een openhaardhek verankerd is aan de muur en niet kan omvallen.

Dit is een expertquote van Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid, VeiligheidNL.

Meer binnen de rubriek Woning- en bouwveiligheid