AFFR - Architectuur Filmfestival Rotterdam, 5 ‒ 9 oktober 2022

15 SEP 2022 10:20 | Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR)

Vijf dagen vol film over stad en architectuur

AFFR, het grootste filmfestival ter wereld over stedelijke ontwikkeling en de gebouwde omgeving, vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats in architectuurstad Rotterdam. Van 5 tot en met 9 oktober 2022 zijn Theater Zuidplein en LantarenVenster de places to be voor de beste documentaires, de spannendste speelfilms en de meest fascinerende shorts over stad en architectuur.

In een programma vol premières en niet eerder ontdekte films beantwoorden filmmakers de vragen van het publiek, zijn er verhelderende inleidingen en gaan betrokkenen met elkaar in gesprek. Er zijn masterclasses, een VR-lounge, short-programmas en filmklassiekers. Voor wie niet kan kiezen is er op zondag de 'Best of AFFR'. Het volledige programma staat online op affr.nl

AFFR 2022 opent op woensdag 5 oktober in Theater Zuidplein, met de wereldpremière van Best in the World van Hans Christian Post, een onthullende kijk achter het fotogenieke plaatje van Kopenhagen.

In daaropvolgende vier dagen verkent AFFR vanuit thuisbasis LantarenVenster verschillende onderwerpen; dat doet het festival aan de hand van een reeks programmalijnen waarin kritisch geselecteerde films en documentaires centraal staan, aangevuld met verhelderende inleidingen en levendige debatten. Het festival verkent de relatie tussen film, architectuur en de stad, maar kijkt ook naar het grotere geheel.

Dit jaar is er speciale focus op de Family Affairs van architecten (familieleden die films maken over architecten in hun omgeving), op de manier waarop omgegaan wordt met het Brutalistische erfgoed en op de opkomst van privaat gefinancierde musea, maar ook op de imaginaire werelden van grote filmmakers als Tati en Fellini en over de toekomst van ons voedsel.

Beeld: The Museum and the Millionaire (Olivier Lemaire, 2021)

Negen insider tips van het AFFR Team:

Voor filmfanaten:

Jacques Tati, tombé de la lune (Jean-Baptiste Péretié, 2021) Een documentaire over Tati's obsessie met het Modernisme, en hoe dat zich vertaalde in de gigantische filmsets van Playtime, de film die Tati wereldberoemd maakte maar tegelijkertijd zijn faillissement betekende. Met een inleiding door AFFR-curator Jord den Hollander.

Voor architecten:

Crooked Lines of Beauty (Sven Blume, 2021) Carl Nyrén was een succesvolle Zweedse architect én een gezellige grootvader. Een warm portret door een kleinzoon, die in een reis langs gebouwen en familiefilmopnames het oeuvre van zijn opa leert waarderen.

Voor foodies:

The Automat (Lisa Hurwitz, 2021) Een charmante kijk op de democratische en egalitaire Automatiek en hoe die een revolutie veroorzaakte in de Amerikaanse eetcultuur - én de weg bereidde voor het succes van fastfood. Met een inleiding door Hiske Versprille, culinair columnist bij de Volkskrant.

Voor millenials:

Good Life (Marta Dauliūtė & Viktorija šiaulytė, 2022) Als je gemeenschappelijk wonen koppelt aan ondernemerschap, wat voor 'community' krijg je dan? Neem een kijkje achter de schermen van een start-up die de grenzen tussen vrije tijd/arbeid en privacy/collectiviteit wil laten vervagen. Met een inleiding door Darinka Czischke, universitair hoofddocent aan de TU Delft en internationaal gerenommeerd expert op het gebied van huisvesting en sociale duurzaamheid.

Voor idealisten:

Robin Hood Gardens (Thomas Beyer & Adrian Dorschner, 2022) Het zowel verguisde als bejubelde (en inmiddels afgebroken) woningbouwproject Robin Hood Gardens van Alison en Peter Smithson wordt opnieuw onder de loep genomen, met de tijdloze vraag: kan architectuur de samenleving veranderen?

Voor visionairs:

Planet City and the Return of Global Wilderness (live performance door Liam Young) De Australische kunstenaar, filmmaker en architect Liam Young neemt je mee op een provocatieve science-fiction safari door een denkbeeldige stad van de toekomst; een stad waar de totale wereldbevolking (10 miljard mensen) samenleeft op 0.02 procent van het aardoppervlak, terwijl de rest van de aarde wordt teruggegeven aan de natuur. Gevolgd door een gesprek met IABR-regisseur Saskia van Stein.

Voor escapisten:

Fellinopolis (Silvia Giulietti, 2020) Treed binnen in de wereld van Federico Fellini...Met nooit eerder vertoonde beelden neemt deze film je mee achter de schermen van Fellini's omvangrijke filmsets in het legendarische Cinecittà, het immense studiocomplex van eeuwige stad Rome. Met een inleiding door filmcriticus Kevin Toma.

Voor kritische denkers: 

GES-2 (Nastia Korkia, 2021) Een Russische oligarch geeft Renzo Piano de opdracht om GES-2, een voormalige elektriciteitscentrale tegenover het Kremlin, te transformeren in een ruimte voor hedendaagse kunst. Deze documentaire volgt bouwvakkers, curatoren, kunstenaars en bewakers tijdens de ontwikkeling van dit prestigeproject. De Russische journaliste Asya Zolnikova, correspondent voor De Architect, geeft een kritische toelichting op de huidige staat van de architectuur in Rusland.

Voor activisten:

Best in the World (Hans Christian Post, 2022) & Debate. Filmmaker Hans Christian Post onderzoekt de keerzijde van Kopenhagen's transformatie tot een fotogeniek, neoliberaal stadslandschap. Op woensdag 5 oktober opent het festival met deze confronterende film. Een tweede screening, op vrijdag 7 oktober, wordt gevolgd door een debat over de wereldwijde invloed van city branding en de toename van gegentrificeerde, gladgestreken, monoculturele steden. Met filmmaker Hans Christian Post, schrijver Floor Milikowski, onderzoeker René Boer en city-branding expert Faye Ellen. Gespreksleider: Sophie Stravens.

Beeld: Crooked Lines of Beauty (Sven Blume, 2021)

Facts & Figures AFFR 2022

Thema AFFR 2022: Freeze Frame

In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, zet het Architectuur Filmfestival Rotterdam een stap vooruit door stil te staan. Om de wereld vanuit verschillend perspectief te aanschouwen in een freeze frame.

Meer over het thema van dit jaar

HOOFDLOCATIE AFFR 2022 (6 - 9 oktober)

LantarenVenster 

Otto Reuchlinweg 996

3072 MD Rotterdam

LOCATIE OPENING NIGHT AFFR 2022 (5 oktober)

start 19:45 (zaal open 19:00)

Theater Zuidplein

Gooilandsingel 95

3083 DP Rotterdam

Volledige programma online/start kaartverkoop festival vanaf dinsdag 13 september

Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.affr.nl

Beeld: ​​For Tomorrow Paradise Arrives (Anna Hints, 2021)

Over AFFR

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur, door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat. Het vijfdaagse festival biedt een programma van maatschappelijk relevante, cinematografisch hoogwaardige films, shorts en documentaires met een focus op architectuur, stad en het stedelijk leven. Nu in de veertiende editie, is AFFR uitgegroeid tot hét toonaangevende filmfestival voor architecten, stadsliefhebbers, filmfanaten en studenten.

 

Voor alle persvragen - over persmateriaal, samenwerkingen, interviews met filmmakers of het AFFR team, screenings en accreditaties - kan je contact opnemen met Rookje Meijerink, Pers & PR AFFR, via rookje@affr.nl of 0031 (0)6 48 92 96 34 Met vriendelijke groet, Rookje Meijerink, Pers, PR & communicatie
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR)

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed