Bij strengere leennormen is maatwerk voor huizenzoekers juist nodig

03 OKT 2022 17:06 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Menno Luiten, De Hypotheker, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Huizenkoper krijgt volgend jaar minder hypotheek: ‘Daarop gaan prijzen reageren’ | Deze verhalen mag je niet missen | AD.nl

Volgens het Nibud worden de woonquotes volgend jaar naar beneden bijgesteld vanwege de hoge energieprijzen en inflatie. De woonquote is een percentage van je inkomen dat gebruikt mag worden voor woonlasten, zoals je hypotheekkosten. Door de hogere energieprijzen en inflatie zijn huizenkopers steeds meer geld kwijt aan energiekosten en levensonderhoud. Dit gaat vanaf volgend jaar extra meetellen voor je maximale hypotheek. Als de leennormen omlaag gaan, kunnen huizenkopers minder lenen.

De Hypotheker vindt het belangrijk dat consumenten een verantwoorde hypotheek aangaan waarbij er ook rekening wordt gehouden met de dalende koopkracht. Een hypotheek moet haalbaar, maar zeker ook betaalbaar zijn. En niet alleen nu, maar ook op de lange termijn.

De strengere leennormen die het Nibud berekent, maken het moeilijker een koophuis te financieren. Dit vraagt om meer maatwerk, waardoor juist ook kwetsbare groepen toch nog in aanmerking kunnen komen voor een woning. Maar enkele maanden geleden is het juist moeilijker geworden om een hypotheek af te sluiten als je volgens de leennormen net niet genoeg geld kunt krijgen voor de aankoop van een woning. Met de strengere leennormen in het vooruitzicht, zal het voor bepaalde groepen nog lastigere worden aan een hypotheek te komen.

Door de stijgende hypotheekrente wordt er al vaker maatwerk toegepast, aangezien door de gestegen hypotheekrente soms al tienduizenden euro’s minder geleend kan worden. Dit individueel maatwerk moet wel mogelijk blijven, ook met de verwachte strengere leennormen voor volgend jaar. Want ook huizenzoekers in een bijzondere situatie, bijvoorbeeld bij scheiding of in het geval van een teruggang in inkomen bij gepensioneerden, moeten nog kans kunnen maken op een woning.

Het niet verlenen van maatwerk waar dat wel nodig én mogelijk is, is geen oplossing. De Hypotheker pleit voor duidelijke kaders bij hypotheekverstrekkers, zodat individueel maatwerk met een verantwoorde hypotheekfinanciering tot de mogelijkheden blijft behoren.

Menno Luiten, Commercieel Directeur, De Hypotheker

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed