'Onzekere tijden hoeven niet te leiden tot apathie'

11 APR 2022 09:44 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Kayvan Kian, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Maand van de Filosofie 

Iedereen kan een wijze adviesraad om zich heen creëren door klassieke en hedendaagse filosofen in te zetten. Zo zouden de stoïcijnen wellicht over de huidige situatie op de wereld zeggen: “Je kunt twee dingen doen: je erdoor laten overweldigen of aansluiten bij het hier en nu.” Het kan daarom handig zijn om eens op een rijtje te zetten wat er de afgelopen 12 maanden is gebeurd. De wereld is van crisis naar crisis gegaan, en het enige wat zeker lijkt is dat dit de komende tijd niet gaat veranderen.

Daarom is het heel belangrijk dat iedereen zich realiseert waar je wél invloed op hebt en waar niet op. Zo kunnen mensen nog steeds de controle houden over hun eigen gedachten, inspanningen en energie. Die kunnen zij inzetten om op een positieve manier het verschil te maken, elke dag weer. De wereld is volatiel, onzeker, complex en op verschillende manieren te interpreteren. Op de wind heb je niet direct invloed, maar op het zeil wel.

Kayvan Kian is ondernemer, docent en schrijver

Meer binnen de rubriek Filosofie