'Te weinig data beschikbaar om te bewijzen dat crossfit gevaarlijk is'

03 NOV 2022 14:44 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Ellen Kemler, VeiligheidNL. Aanleiding: 🎥 | Braziliaanse crossfitters aangezien als overvallers: vol terras in paniek om niks | Sportnieuws

Even leek het erop dat crossfit levensgevaarlijk is. In Brazilië werd een groep crossfitters op een terras aangezien voor een groep overvallers, waardoor grote paniek onder de terrasgangers ontstond. Nadat duidelijk werd dat het om een groep sporters ging, was het gevaar voor de terrasbezoekers geweken. Maar of dat ook voor de sporters geldt, is maar de vraag.

Uit een recente overzichtsstudie, waarin van meerdere onderzoeken een samenvatting wordt gemaakt, blijkt dat het blessurerisico bij crossfit varieert tussen 0,2 en 18 blessures per 1000 uur training. Het blessurerisico loopt in de verschillende crossfit-studies erg uiteen. De gehanteerde methoden en blessuredefinities binnen deze studies zijn hier debet aan. In Nederland lag het gemiddelde blessurerisico van alle sporters in 2021 op 2,1 blessures per 1000 uur sport.

Voor een goede vergelijking van het blessurerisico van crossfit met andere vormen van fitness en andere sporttakken is het belangrijk dat sportdeelname en sportblessures op eenzelfde manier worden onderzocht. Uit Nederlandse cijfers waarin dit wordt gedaan, blijkt dat fitness in het algemeen een veilige sport is met een laag blessurerisico; 1,2 blessures per 1000 uur sport vergeleken met het gemiddelde van 2,1. In de groep geblesseerde fitnessers zitten ook enkele crossfitters. Deze groep is echter te klein om een aparte uitspraak over te doen.

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL

Meer binnen de rubriek Fitness