'Belangrijk voor jezidi’s dat Nederland genocide erkent'

05 JUL 2021 15:07 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Sigrid van Aken, Novamedia, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tweede Kamer voorstander van erkennen IS-misdaden tegen jezidi's als genocide | NOS

De Tweede Kamer steunt met een overgrote meerderheid de CDA-motie die uitspreekt dat IS genocide heeft gepleegd op de jezidi-bevolking en misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan. Dinsdag wordt er over de motie gestemd.

Op dit moment zijn er nog 300.000 jezidi’s in Irak ontheemd die leven in kampen die op het punt staan te worden gesloten door de Iraakse regering. Daarom wordt het gevoel van urgentie om voor elementaire levensomstandigheden te zorgen met de dag groter.

Nadia Murad, zelf jezidi en overleefde de verschrikkingen onder IS, is een van de mensen die strijden voor het erkennen van deze genocide. In navolging van onder meer Frankrijk, Engeland en het Europese Parlement, is het goed als ook Nederland deze genocide erkent. Naast het belang voor de jezidi’s, maakt het ook beter mogelijk de verantwoordelijken te laten berechten, zoals bij het Internationaal Strafhof in den Haag.

Nobelprijs voor de Vrede

Nadia Murad is uitgegroeid tot een pleitbezorger voor overlevenden van genocide en seksueel geweld. Ze heeft de Nobelprijs voor de Vrede in 2018 ontvangen. Ze is oprichtster en voorzitster van Nadia's Initiative, een internationale hulporganisatie die de jezidi’s steunt bij de wederopbouw van hun gemeenschap.

De organisatie komt specifiek op voor de rechten van vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Nadia's thuisland in Sinjar, Irak, werd aangevallen en vernietigd door IS, om Irak etnisch te zuiveren van alle jezidi’s. Haar doel is te zorgen voor een betere en mooiere toekomst voor de jezidi-gemeenschap in de regio Sinjar.

Mensenrechten

De Postcode Loterijen in vijf landen steunen organisaties die opkomen voor mensenrechten, waaronder Human Rights Watch, Amnesty International, Defence for Children, Hivos, de Dr. Denis Mukwege Foundation en Nadia’s Initiative.

Onlangs hebben de Nederlandse deelnemers aan de Postcode Loterij het mogelijk gemaakt om € 1 miljoen toe te kennen voor het herstel van scholen en gezondheidscentra, zaken die nodig zijn om de jezidi-gemeenschap in staat te stellen hun leven weer op te bouwen.

 

Meer binnen de rubriek Derde wereld