'Ramp dreigt voor commerciële zwembaden nu die geen extra geld krijgen'

02 DEC 2022 09:50 | NSWZ

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid Aanleiding: Tweede Kamer boos omdat sportminister Helder uit debat stapt voor Qatar-reis | Politiek | NU.nl

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) heeft aangegeven dat ze geen extra geld kan vrijmaken voor zwembaden. Daarmee kan de toekomst voor voornamelijk kleine zwembaden en zwemscholen niet gewaarborgd worden. Dit betekent dat de commerciële baden vogelvrij zijn verklaard.

De minister lijkt geen benul te hebben van wat zij hiermee teweegbrengt. Ruim een derde van de zwemlesaanbieders is commercieel. Van de driehonderdduizend zwemleskinderen halen dus ongeveer honderdduizend bij een diploma bij een commerciële aanbieder.

De zomer staat in de zwembranche ieder jaar in het teken van verdrinkingspreventie en verdrinkingen. Jaarlijks halen alle brancheorganisaties alles uit de kast om te zorgen dat mensen zich bewust zijn van de gevaren die het water met zich meebrengt. Eén daarvan is het informeren dat verdrinkingen in stilte kan gebeuren, en snel ook.

Het kabinet moet daarom snel handelen, en de minister moet haar taak serieus nemen. Verdrinkingen liggen namelijk op de loer.

Shiva de Winter, Voorzitter Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid 

Meer binnen de rubriek Kinderen