Hooglandse zusjes starten armbandjesactie voor hun moeder

30 MEI 2023 12:32 | Stichting Oogfonds Nederland

De 11-jarige Isa en 7-jarige Sara uit Hoogland hebben een bijzondere missie. Hun moeder, Wendy, is zeer slechtziend vanwege de ziekte van Leber, een erfelijke oogziekte. Geïnspireerd door hun moeders doorzettingsvermogen en motto "Iets wat je niet kunt, kun je misschien op een andere manier wel", willen de zusjes samen met het Oogfonds onderzoek naar deze ziekte mogelijk maken.

Met de steun van het onderzoeksteam van dr. Wijnholds van het LUMC, dat al in de startblokken staat, ontbreekt er nog slechts één ding: geld. Om bij te dragen aan de financiering van het onderzoek en ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk van start kan gaan, hebben Isa en Sara besloten om armbandjes te maken. De lokale actie van Isa en Sara maakt deel uit van een grotere landelijke inzamelingsactie van het Oogfonds onder de noemer #TeamWikke. Het doel van deze actie is om in totaal € 450.000 in te zamelen, waarmee het onderzoek mogelijk gemaakt kan worden. Meer informatie over de #teamwikke inzamelingsactie is te vinden op de website oogfonds.nl/leber.

Armbandjesactie om het onderzoek te steunen

Van elke verkochte armbandje gaat de helft van de opbrengst rechtstreeks naar het onderzoek naar de ziekte van Leber in het LUMC. De armbandjes zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en zijn te bestellen met of zonder bedeltjes zoals sterretjes, hartjes en schelpjes. Bestellingen kunnen geplaatst worden via de speciale Kom in actie pagina op de website van het Oogfonds: kominactie.oogfonds.nl/fundraisers/isa-en-sara. De zusjes hebben in anderhalve week al meer dan 1.000 euro opgehaald met hun actie maar willen nog een veel groter bedrag ophalen.

Hooglandse zusjes starten armbandjesactie voor hun moeder -  v.l.n.r. Sara en IsaHooglandse zusjes starten armbandjesactie voor hun moeder - v.l.n.r. Sara en Isa

Help mee om erfelijke blindheid te voorkomen en te genezen

De knutselende zusjes roepen iedereen op om mee te helpen het onderzoek naar de ziekte van Leber mogelijk te maken, zodat erfelijke blindheid in de toekomst voorkomen en genezen kan worden. Door een armbandje bij hen te kopen, draagt u direct bij aan deze belangrijke missie.

Meerdere acties voor dit onderzoek

Wendy en haar gezin hebben een reeks aan acties opgezet om geld in te zamelen voor het onderzoek. Zo gaan ze kleding inzamelen en gedurende de hele maand juli gaat de totale opbrengst van statiegeldflessen bij Albert Heijn in Hoogland naar dit oogonderzoek. Daarnaast zijn ze ook gevraagd om tijdens het dorpsfeest in Hoogland in september hun armbandjes te verkopen voor dit mooie doel. Een prachtige gelegenheid voor de lokale gemeenschap om samen te komen en bij te dragen aan het onderzoek.

Voor meer informatie over de #TeamWikke-actie en hoe u kunt helpen, kunt u terecht op de officiële website van het Oogfonds. Samen vormen we een onverslaanbaar team in de strijd tegen de ziekte van Leber.

Achtergrondinfo inzamelingsactie Wikke is 14 jaar oud en 3 jaar geleden verloor hij in korte tijd bijna al zijn zicht door de oogziekte van Leber. Wikke is een doorzetter en ondanks dat zijn leven drastisch is veranderd, is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Integendeel: hij zet zich in om te zorgen dat erfelijke blindheid in de toekomst voorkomen en genezen kan worden. In deze korte video (3 min) vertelt hij – samen met zijn moeder Liselijn – zijn verhaal. Vorig jaar leverde Wikke een topprestatie door de Vierdaagse te lopen en daarmee een prachtig bedrag voor oogonderzoek op te halen. Dit bedrag heeft het Oogfonds sindsdien gereserveerd voor onderzoek naar de ziekte van Leber. Intussen is er een doorbraak en staat er in het LUMC een onderzoeksteam o.l.v. dr. Wijnholds klaar om aan de slag te gaan met dit onderzoek. Een zeer haalbaar onderzoek, waar binnen 10 jaar verwacht wordt dat er een geneesmiddel is ontwikkeld waardoor we blindheid door de ziekte van Leber en uiteindelijk ook andere erfelijke oogziektes kunnen voorkomen en genezen. Om te zorgen dat dit onderzoek z.s.m. kan worden uitgevoerd, zetten we de komende tijd samen met Wikke alles op alles om te zorgen dat er voldoende geld bij elkaar gebracht kan worden, zodat dr. Wijnholds en zijn team aan de slag kunnen! De actie is onlangs gestart en er zijn verschillende manieren waarop mensen bij kunnen dragen. En Wikke doet dit niet voor zichzelf, want hij heeft zich erbij neergelegd dat het voor hem waarschijnlijk te laat zal zijn, maar wel voor anderen. Hij zou wel graag willen weten waar het bij hem vandaan komt, maar vooral dat zijn ziekte bij anderen voorkomen kan worden. Ook Wendy’s persoonlijke verhaal is te lezen op de website oogfonds.nl/leber. Steun als journalist #teamwikke Wendy en haar gezin zijn beschikbaar voor interviews om hun persoonlijke verhaal te delen en de noodzaak van het onderzoek naar de ziekte van Leber te benadrukken. Ze roepen lokale journalisten op om aandacht te besteden aan hun initiatieven en het belang van dit onderzoek te verspreiden via hun media. Wilt u meer weten of in contact komen met Wendy en haar familie? Neem dan contact op met Nicolette Mouw, persvoorlichter/woordvoerder Oogfonds, n.mouw@oogfonds.nl, 06 – 57 26 97 44.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen