'Investering in veilige, legale vluchtroutes voor migranten hard nodig'

28 JUN 2022 14:48 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Ralph Severijns, Rode Kruis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 46 dode migranten aangetroffen in vrachtwagen in Texas

Opnieuw verschrikkelijke berichten over incidenten met migranten, dit keer in Amerika en Spanje. Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de aanhoudende berichtgeving over migranten die tijdens hun reis verongelukken of te maken krijgen met geweld. Uit wanhoop stappen mensen in een vrachtwagen, bootje of beklimmen een hek. Mensen voelen zich gedwongen om enorme risico’s te nemen. Deze trend moet gekeerd worden.

Het Rode Kruis ondersteunt op vrijwel alle migratieroutes ter wereld, maar het Rode Kruis zou willen dat dit niet nodig was. Medemenselijkheid moet het uitgangspunt zijn voor migratiebeleid: er is meer inspanning nodig om migratie veiliger te maken en migranten toegang te geven tot levensreddende hulp. Mensenrechten en het vluchtelingenverdrag moeten gerespecteerd worden. Daarnaast is het nodig dat er geïnvesteerd wordt in veilige, legale manieren om te vluchten, zodat dit soort onmenselijke situaties worden ingeperkt.

Ralph Severijns, onderzoeker en adviseur op gebied van migratie en vluchtelingen bij het Nederlandse Rode Kruis

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen