Koninklijke Nederlandse Zwembond schuift MKB aan de kant

25 OKT 2021 14:03 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Aschwin Lankwarden en Titus Visser over het tekort aan zwemleraren | NPO Radio 1

In het programma Spraakmakers (NPO Radio 1) zouden de problemen in de zwembaden in het MKB besproken worden. Een belangrijk thema, omdat het MKB de noodklok luidde.

De bondscoach van KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond) zou aanschuiven en vertellen over de lange-termijnproblemen in de zwembranche. Uiteindelijk schoof niet hij, maar de directeur van de KNZB aan bij het programma en die vond dat de problemen wel meevallen. Ook de directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid zat aan tafel.

De verschillen tussen de bonden en het MKB in de zwembranche werden nog eens benadrukt. Aan de ene kant zijn er gemeentelijke zwembaden met eventueel hun commerciële exploitanten, en aan de andere kant het MKB zoals zwemscholen en commerciële zwembaden.

Helaas werden de belangen van het MKB in dit gesprek onderbelicht, terwijl dit juist de essentie was van waar het gesprek over zou moeten gaan. Een gemiste kans, omdat het MKB de noodklok luidde.

Dit laat zien dat de machten van de gevestigde orde in de zwembranche enorm zijn. De toekomst van het zwemonderwijs is in handen van meerdere partijen waarvan de helft simpelweg niet mee mag doen.

Om transparantie te krijgen in de zwembranche zou Den Haag er goed aan doen om dit te onderzoeken en waar nodig in te grijpen. De MKB-kant van het zwemonderwijs moet een stem krijgen en niet weggeschoven worden. Daar is het met ruim 400 zwemscholen en commerciële zwembaden te groot voor.

Shiva de Winter is voorzitter van NSWZ

Meer binnen de rubriek Vrije tijd