Tentoonstelling met kunstwerken over ’Onzichtbaar Verlies’ bij epilepsie

22 FEB 2024 11:00 | EpilepsieNL

Houten - Van 9 maart tot 26 mei 2024 vindt de tentoonstelling ‘Onzichtbaar Verlies’ plaats in het Beautiful Distress House NDSM in Amsterdam. De tentoonstelling toont kunstwerken van acht jonge kunstenaars die zijn geïnspireerd door verhalen van mensen met epilepsie. De expositie wordt georganiseerd door vrienden en familie van de overleden epilepsiepatiënt Caro Jacobs, in samenwerking met EpilepsieNL, Beautiful Distress en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Hoewel artsen en onderzoekers kunnen uitleggen wat epilepsie precies is, blijft het moeilijk om te begrijpen hoe het voelt en wat het betekent om hiermee te moeten leven. Het project richt zich op de mentale keuzes, zoals stigmatisering, verlies, acceptatie, verbinding met anderen, relaties en het zoeken naar identiteit. Het doel is om deze keuzes bloot te leggen en het gesprek hierover met elkaar aan te gaan. ‘Onzichtbaar Verlies’ laat kanten zien waar niet over gesproken wordt, zoals schuldgevoelens bij mensen met epilepsie en hun omgeving.

De tentoonstelling ‘Onzichtbaar Verlies’ is bedacht door epilepsiepatiënt Caro Jacobs. Na haar overlijden in augustus 2022 hebben haar moeder Anja en Caro’s vriendin Cathelijne het project voortgezet en verder uitgewerkt.

Dit initiatief wordt mede ondersteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunst, SEIN, Mondriaan Fonds, ENG Cultuurfonds, Stichting Doen en het Cultuurfonds.

Adres: Beautiful Distress House NDSM, Ms van Riemsdijkweg 41a, 1033 RC Amsterdam

Toegang tot de tentoonstelling is gratis.

------------------------------------------------------------

Over EpilepsieNL

EpilepsieNL is er voor iedereen die met epilepsie te maken heeft. Al meer dan 130 jaar! Onze missie is kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met epilepsie en hun naasten en genezing van epilepsie. Dat doen we samen met duizenden vrijwilligers door het hele land.

Op 26 maart 2021 lanceerden wij ons nieuwe merk EpilepsieNL, voortvloeiend uit de krachtenbundeling van het Epilepsiefonds en de Epilepsie Vereniging Nederland. EpilepsieNL staat voor de community van Nederlanders met epilepsie en hun omgeving. Samen zamelen wij geld in voor toponderzoek, voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging.

Feiten over epilepsie

Er zijn 200.000 mensen met epilepsie in Nederland. Elk jaar krijgen 10.500 mensen de diagnose epilepsie. Er overlijden gemiddeld 250 mensen per jaar aan epilepsie. Dat is er elke werkdag een.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur