'Structurele voorlichting kan geweld tegen homo’s voorkomen'

08 MRT 2021 14:44 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Simon Timmerman van Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 'Belgische man naar park gelokt en vermoord door minderjarige homohaters' | ANP

In het Belgische Beveren is zaterdag een man dood aangetroffen. Hij bleek het slachtoffer geworden van homohaat. De man werd via een datingapp voor homomannen benaderd. Op de afgesproken plaats is hij door drie jongeren zo zwaar mishandeld, dat hij is overleden aan zijn verwondingen. Deze verschrikkelijke moord komt voort uit haat.

Ook in Nederland zijn al voorvallen geweest van LHBTI-personen die via dating-apps in de val worden gelokt en mishandeld. Deze haat ontstaat door een gebrek aan compassie en respect voor diversiteit. We moeten daarom inzetten op preventie, en zo voorkomen dat mensen deze haat omzetten in actie. Het is daarom ontzettend hard nodig dat er nog meer wordt geïnvesteerd in structurele voorlichting op alle scholen over seksuele en genderdiversiteit. Ook moet er in Nederland, maar ook in Europees verband, een actieplan komen om haat tegen LHBTI-personen te bestrijden.

Simon Timmerman is een expert op het gebied van lokaal LHBTI-beleid en de emancipatie van LHBTI’s bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Arbo, veiligheid en defensie