Zelfstandige Topsector ICT cruciaal voor digitale transitie

17 NOV 2023 10:01 | Topsector ICT

Topsector ICT verzelfstandigt met een eigen Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI), waarmee ICT de plek krijgt die het verdient binnen het Nederlandse innovatiebeleid. Naast de kennis- en innovatieagenda voor Digitalisering die 2 november jl. van kracht werd, is de topsector nu voldoende toegerust om de digitale transitie te ondersteunen. “Topsector ICT versterkt de economie met innovaties en helpt maatschappelijke uitdagingen op te lossen, zoals de energietransitie en de circulaire economie. Het is belangrijk dat Nederland koploper blijft in de digitale wereld, de krachten bundelt en kennis en expertise deelt. Met een zelfstandig TKI ICT ontstaat veel meer slagkracht en worden subsidie-instrumenten beter benut voor de achterban”, licht Jeannine Peek, boegbeeld van Topsector ICT, toe.

ICT als water

ICT is cruciaal bij de digitale transitie in alle sectoren. Toch kwam er in 2011 bij de uitrol van het topsectorenbeleid – om de innovatie en investeringen gezamenlijk in te richten en te stimuleren – geen aparte topsector voor ICT. Het idee hierachter was dat ICT net als water overal doorheen stroomde. ICT werd als enabling technologie ondergebracht bij de Topsector HTSM (High Tech Systemen & Materialen, bekend als Holland High Tech). Voor juridische, personele en financiële ondersteuning bij het ontplooien van activiteiten leunde Team dutch digital delta (het team namens de ICT-sector) op Stichting ECP, Platform voor de Informatiesamenleving. In die constructie is een aantal coalities ontstaan, zoals de Dutch Blockchain Coalition, Commit2Data, dcypher, de Nederlandse AI Coalitie en het FNS-consortium.

Hoe ooit zonder gekund?

ICT krijgt steeds meer aandacht, in de media en in de politiek. Het (demissionaire) kabinet Rutte IV heeft niet voor niets naast de energie- en circulaire transitie ook de digitale transitie in het regeerakkoord opgenomen. Ook in Europa is de digitale transitie een belangrijk speerpunt. Toch heeft ICT nu pas erkenning als aparte topsector, met een eigen stichting TKI ICT. Voorzitter COMMIT/ Arnold Smeulders: "Het heeft even geduurd, maar nu is er dan een TKI voor ICT! ICT, waaronder digitale data en AI, vormt de motor voor innovatie van bijna alles: diensten en producten, industrie en maatschappij, voor het goede maar ook het kwade. Het is zo belangrijk, dat het niet lang zal duren voor we concluderen: hoe konden we ooit zonder?"

COMMIT/, de community rond het voormalige ICT-onderzoeks- en innovatieprogramma, was in de periode 2011-2017 nauw betrokken bij belangrijke publiek-private samenwerkingen op het gebied van ICT Science. De stichting COMMIT/ heeft de jaren erna ook steun gegeven aan diverse ICT-initiatieven, inclusief de start van het TKI ICT. 

Marc Hendrikse, voorzitter van Holland High Tech, is eveneens te spreken over de verzelfstandiging: “De afgelopen jaren heeft de Topsector HTSM de programmering van publiek private samenwerking voor ICT met plezier uitgevoerd. Echter vanuit het toegenomen belang van digitalisering ondersteunen wij van harte de grotere aandacht die nu vanuit Topsector ICT aan dit vraagstuk kan worden gegeven.”

Ook Arie van Bellen, algemeen directeur van ECP | Platform voor de Informatiesamenleving, is tevreden dat ICT een eigen, volwassen plek krijgt binnen het Nederlandse innovatiebeleid. “We zijn blij dat het zover gekomen is. ICT heeft een enorme impact en verdient een eigen plek. ECP is er trots op dat het als een soort oliemannetje heeft kunnen bijdragen aan de eigen power van ICT.”

Topsector ICT maakt als 1 van de 10 topsectoren deel uit van het topsectorenbeleid van het Ministerie van EZK. Topsector ICT organiseert het ICT-veld in Nederland. Dat ecosysteem is sterk gefragmenteerd, terwijl de ontwikkelingen, kansen en uitdagingen rondom ICT en digitalisering enorm zijn. Door samenwerking, kennisontwikkeling en innovatie te stimuleren tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden, versterkt Topsector ICT de Nederlandse positie en het verdienvermogen van Nederland.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media