Cybersecurity Woordenboek 2024 gepubliceerd. Inzicht in het abracadabra van cybertaal.

21 NOV 2024 08:16 | ECP | Platform voor de InformatieSamenleving

Cybersecurity Woordenboek 2024 gepubliceerd. Inzicht in het abracadabra van cybertaal.

Den Haag, 21 november 2024

De digitale dreigingen waar we als samenleving mee te maken krijgen, nemen zowel in complexiteit als in frequentie toe. Tegelijkertijd worden we steeds afhankelijker van digitale processen en is het belang van cybersecurity nog nooit zo groot geweest. Maar Cybertaal is niet voor iedereen gesneden koek. ‘Vulnerability’, ‘Data-exfiltratie’ en ‘cyberhygiëne’. Zomaar een aantal woorden die vaak worden gebruikt in het cybersecurity werkveld, maar abracadabra voor de niet-professional. Met het Cybersecurity Woordenboek 2024 slaan de initiatiefnemers een brug tussen vakspecialisten en afnemers van cybersecuritydiensten. De verklarende woordenlijst bevat 780 cybersecuritytermen om bijvoorbeeld rapporten, adviezen of offertes beter te begrijpen.

De vierde editie van het Cybersecurity Woordenboek wordt vanmiddag uitgereikt door directeur Cyberveilig Nederland, Petra Oldengarm, aan Arie van Bellen, directeur ECP| Platform voor de Informatiesamenleving tijdens het ECP Jaarfestival. Ruim 90 organisaties hebben bijgedragen aan het woordenboek en Alert Online heeft het mede-mogelijk gemaakt.

Petra Oldengarm: “De voortdurende ontwikkeling van cyberdreigingen vraagt om actuele en toegankelijke kennis. Dit woordenboek helpt om een beter inzicht te krijgen in de complexe wereld van cybersecurity. Van CISO’s die het gebruiken het om de board in begrijpelijke taal mee te nemen tot offertes van cybersecuritydiensten die makkelijker met elkaar vergeleken kunnen worden. Immers alleen wanneer we de taal van de digitale wereld begrijpen, kunnen we beter inspelen op de dreigingen die ermee gepaard gaan.”

Arie van Bellen: “Het cybersecurity vakgebied is continue in ontwikkeling. Helemaal nu, met nieuwe wet- en regelgeving zoals de verordening cyberweerbaarheid en de cyberbeveiligingswet. Daarmee wordt de woordenschat ook steeds verder uitgebreid. En is het belangrijker dan ooit elkaar te blijven begrijpen. Dit vraagt om een woordenboek dat continu in ontwikkeling blijft. Mooi om te zien dat zo veel specialisten uit het bedrijfsleven, overheid en wetenschap samenwerken om met nieuwe termen en betere uitleg van de termen te komen. Dit laat de kracht van samenwerken zien en de dynamiek van het vakgebied.”

Het Cybersecurity Woordenboek is te downloaden als PDF.  Ook kun je het woordenboek downloaden en op je eigen site zetten. Kijk voor beide op www.cyberveilignederland.nl

.

Cyberveilig Nederland Liesbeth Holterman info@cyberveilignederland.nl (+31) 6 36 26 89 57 ECP|Platform voor de InformatieSamenleving Marjolijn Bonthuis info@ecp.nl (+31) 6 55 76 12 45 Over Cyberveilig Nederland Cyberveilig Nederland (CVNL) is de belangenvereniging van de cybersecuritysector. Onze missie is de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten. Eén van de eisen om dit te bereiken is het actief delen van informatie. Vanuit CVNL stimuleren we dit actief door samen te werken met relevante overheidspartijen en andere belanghebbenden. In die hoedanigheid zijn we ook door het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2020 aangewezen als schakelorganisatie onder de wet beveiliging netwerk informatiesystemen (wbni). Daarnaast zijn we vanaf de start betrokken bij het Anti Abuse Netwerk (AAN), zijn we actief deelnemer in het Programma Cyclotron, participeren we in keurmerkontwikkelingen vanuit het CCV en zijn we mede-initiatiefnemer van Project Melissa waar we ransomware bestrijden. Over het ECP ECP | Platform voor de InformatieSamenleving is een onafhankelijk en neutraal platform waar overheid, wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties publiek-privaat samenwerken aan en kennis uitwisselen over een verantwoorde vormgeving van onze digitaliserende samenleving. ECP | Platform voor de InformatieSamenleving http://www.ecp.nl

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media