'Woningnood is een maatschappelijk probleem'

04 MRT 2021 10:52 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Wike Wilbrink van Vereniging Eigen Huis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Frustratie bij woningzoekenden: de helft heeft moeite met vinden betaalbaar huis | RTL Nieuws

De helft van de woningzoekenden heeft moeite met het vinden van een betaalbaar huis. Dat concludeert I&O Research op basis van een peiling in haar panel, in opdracht van Aedes. Een van de groepen die door de overspannen woningmarkt de grootste moeite heeft om een huis te vinden zijn koopstarters.

Vereniging Eigen Huis vroeg hen naar hun ervaringen en de resultaten uit ons startersonderzoek zijn ronduit schokkend. Maar liefst de helft van de starters zet hun leven on hold vanwege de situatie op de woningmarkt. Dat getuigt van een groot, maatschappelijk probleem.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 63% van de zoekende starters de zoektocht (zeer) moeilijk vindt. Slechts 7% gaat het makkelijk af. Ruim 8 op de 10 zoekers hebben tegenslagen tijdens het zoeken, zoals te weinig aanbod of een te hoge vraagprijs. Ruim driekwart ervaart hierdoor negatieve gevoelens als onzekerheid, frustratie, stress en machteloosheid.

De enige echte oplossing is het bouwen van veel extra betaalbare koop- en huurwoningen. De komende 10 jaar hebben we daarom jaarlijks 100.000 nieuwe woningen nodig. Een derde daarvan moeten betaalbare koopwoningen zijn.

Wike Wilbrink is Belangenbehartiger woningmarkt bij Vereniging Eigen Huis.

Meer binnen de rubriek Eigendom