Den Haag, 22 augustus 2022 - NewSkool, een detacheerder voor starters op de arbeidsmarkt, was een van de eerste organisaties die zijn werknemers compenseerde als gevolg hoge inflatie en dalende koopkracht. Per 1 juli besloot de organisatie dat zij in actie moest komen door deze uitzonderlijke situatie. Alle medewerkers hebben een salarisverhoging gehad van 5%.
Morele verplichting
NewSkool is een detacheerder waar starters op de arbeidsmarkt werkervaring opdoen bij wisselende opdrachtgevers en in deeltijd een studie afronden. Melchior Terwindt, managing partner bij NewSkool, noemt het een morele verplichting van werkgevers om hun medewerkers te compenseren. “Een inflatie van meer dan 10% is een unieke situatie. Binnen NewSkool werken we veel met jonge medewerkers en zij merken dat zeker in de portemonnee. Als werkgever moet je daar begrip voor hebben en ik vind het niet meer dan logisch dat je ze daarvoor compenseert.” Grote organisaties kunnen hier volgens Melchior nog wat van leren.
Grote organisaties blijven achter
Enkele grote organisaties zoals ABN AMRO kondigden een salarisverhoging voor hun personeel aan, maar de meeste grote organisaties ondernemen nog geen actie. “Ik vind het eerlijk gezegd wel frappant dat grote organisaties hun werknemers (nog) niet compenseren. Zij zullen als geen ander moeten weten dat personeel hun belangrijkste kapitaal is. Maar in de praktijk merk je wel vaker dat kleinere organisaties flexibeler reageren op wat er in de markt gebeurt. Ze worden vaak ook harder geraakt door economische tegenslagen en moeten daarom wel wendbaar zijn en snel met oplossingen komen – maar de krant halen ze er meestal niet mee.”
Positief signaal afgeven
NewSkool besloot al op 1 juli alle medewerkers 5% loonsverhoging te geven bovenop de reguliere salarisverhogingen van de medewerkers. “We zitten met onze loonsverhoging gemiddeld gezien aan de hoge kant, maar we willen echt een positief signaal afgeven aan onze medewerkers en met een meer structurele oplossing komen. Natuurlijk is er ook een rol weggelegd voor de overheid om mensen te compenseren in de stijgende kosten, maar als werkgever moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Wij zijn ontzettend blij met onze medewerkers en als we ze op deze manier kunnen helpen, doen we dat graag.” Hiermee komt NewSkool ook alvast tegemoet aan de oproep van het kabinet aan werkgevers om de lonen van werknemers te verhogen. Minister Kaag van Financiën neemt een duidelijk standpunt in: “Hogere lonen zijn een structurele oplossing. Niet alles kan van de overheid komen.”
Werknemers zekerheid bieden in de vorm van een vast contract
Naast de loonsverhoging bood NewSkool alle werknemers op 1 juli een vast contract aan. Ook dit deden enkele andere grote organisaties om werknemers meer zekerheid te bieden en aantrekkelijker te worden als werkgever. Zo kondigde PostNL recent aan dat ze al hun postbezorgers een vast contract aan gaan bieden – een actie waar de betrokken vakbonden overigens al jaren om vragen. NewSkool zelf heeft meerdere redenen om hun medewerkers een vast contract aan te bieden. Melchior: “Bij NewSkool willen we graag een langere relatie aangaan met onze medewerkers en daar hoort naast een passend salaris de zekerheid van een vast contract bij. Onze medewerkers kregen na een jaar een vast contract, maar nu dus al direct bij de start van hun dienstverband.”
Dit is een origineel bericht van NewSkool