'Elke Nederlandse ondernemer loopt honderden kinderarbeidsrisico’s'

21 JUN 2022 12:48 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hoe Oeigoerse dwangarbeid langzaam een serieus bedrijfsrisico wordt

Geen enkele ondernemer is voor kinderarbeid. Geen enkele ondernemer zal ook bewust kinderen aan het werk zetten om zijn producten te verkopen. Toch weet niet elke ondernemer dat hij of zij honderden risico’s loopt rondom kinderarbeid. En dat geldt niet alleen voor de modesector, maar ook voor ondernemers in de pakketbezorging of landbouw. Het komt voor in praktisch alle ketens.

UNICEF rapporteerde in 2021 al dat kinderarbeid voor het eerst in twintig jaar is toegenomen. 160 miljoen kinderen werken wereldwijd in plaats van naar school te gaan. Ze verrichten vaak zwaar en onveilig werk. Die cijfers gingen ook nog eens over de periode voor de coronacrisis. We kunnen er wel vanuit gaan dat het er nu nog veel meer zijn.

Vrijwel alle ondernemers lopen risico's als ze spullen importeren. Check dus goed hoe je keten in elkaar steekt en voorkom dat je meewerkt aan het lot van deze miljoenen kinderen. Dat kan op www.mvorisicochecker.nl.

Maria van der Heijden, directeur-bestuurder, MVO Nederland

Meer binnen de rubriek Bedrijven, beheer en industrie